Redactia.ro
Home » Stil de viață » 10 curiozități și aspecte esențiale despre piele

10 curiozități și aspecte esențiale despre piele

curiozitati piele

Pielea este cel mai mare organ al corpului și reprezintă mult mai mult decât un simplu înveliș. Fără piele, organismul nu ar putea funcționa corespunzător. Este o barieră de apărare care oferă protecție organelor interne împotriva bacteriilor și virusurilor. Fiind mai mult decât o barieră pasivă, pielea apără, în mod activ, organismul de infecții, prin intermediul celulelor Langerhans, acestea reprezentând prima linie de apărare a sistemului imunitar la nivelul stratului exterior al pielii.

Vă prezentăm, în continuare, 10 aspecte și curiozități despre piele

1. Pielea cântărește aproximativ patru kilograme și jumătate și are o suprafață de aproximativ 2 mp, fiind, astfel, cel mai mare organ al corpului și reprezentând 16% din greutatea corporală totală.

2. Pielea este mai mult decât un simplu înveliș cosmetic pentru corp, având trei straturi: epiderma, derma și stratul subcutanat, numit și hipoderm. Epiderma este aproape la fel de groasă ca o coală de hârtie, iar în compoziția sa se întâlnesc celule numite cheratinocite care produc o proteină dură cunoscută sub numele de cheratină. Derma reprezintă 90% din grosimea pielii, în timp ce hipodermul are la bază celule de grăsime și colagen. Grăsimea din stratul subcutanat înmagazinează substanțe nutritive și izolează și protejează mușchii și oasele.

3. De-a lungul vieții, pielea se află într-un proces constant de reînnoire. Pielea pierde 50.000 de celule în fiecare minut. S-a demonstrat că, la nivel global, pielea moartă reprezintă aproximativ un miliard de tone de praf în atmosferă. De asemenea, somnul joacă un rol important pentru sănătatea și frumusețea pielii, în timpul acestuia pielea regenerându-se.

4. La naștere, pielea copiilor este deschisă la culoare, urmând ca în primele zile de viață pielea să își închidă culoarea, când circulația sângelui aduce pigmenții necesari.

5. Deteriorarea stratului mijlociu al pielii determină apariția cicatricilor. În acest caz, colagenul din stratul subcutanat are un rol important în reparare.

Alte informații pe care trebuie să le știți

6. Celulele pigmentate numite melanocite, care sunt situate în partea de jos a epidermei, joacă un rol important în protejarea împotriva radiațiilor solare. Aceste celule produc melanina sau pigmentul care colorează pielea și protejează împotriva radiațiilor ultraviolete. Odată ce sunt expuse la lumina solară, melanocitele produc mai multă melanină, în timp ce pielea se închide la culoare pentru a proteja împotriva deteriorării ulterioare.

7. Cea mai subțire piele este cea a pleoapelor, având cel mult 0,05 mm, iar cea mai groasă piele este localizată pe tălpi, grosimea acesteia ajungând până la 3 mm.

8. Bacteriile unice de pe piele, care se hrănesc cu secrețiile pielii, determină mirosul fiecărei persoane în parte.

9. Unghiile sunt considerate tot piele, fiind o formă îngroșată, întărită de epidermă, compuse dintr-un tip de cheratină mult mai rezistentă. Celulele unghiei provin de la baza patului unghiei. Acestea mor repede, dar, spre deosebire de cheratinocite, ele nu sunt înlăturate.

10. Nutriția adecvată îi oferă pielii materialele de care are nevoie pentru a-și menține frumusețea și rezistența. Astfel, consumul regulat de fructe și legume menține sănătatea și strălucirea naturală a pielii, datorită cantității mari de antioxidanți, vitamine și minerale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: