Redactia.ro
Home » Știri » A apărut o nouă înșelătorie pe internet și mulți români au picat deja în plasă. Despre ce este vorba

A apărut o nouă înșelătorie pe internet și mulți români au picat deja în plasă. Despre ce este vorba

Ce parolă să nu folosești niciodată. Cele mai utilizate pot fi sparte de hackeri într-o secundă

În lumea digitală în continuă evoluție, escrocii cibernetici găsesc mereu noi modalități de a pune la cale înșelătorii online. O tactică tot mai răspândită este cea a cererilor de bani sub pretexte variate. Una dintre cele mai recente înșelătorii, cunoscută sub numele de „Dă-mi 100 de lei până mâine,” atrage atenția multor români, iar victimele pot ajunge să piardă sume semnificative din conturile lor bancare. Află mai multe despre această înșelătorie și cum să te protejezi!

Escrocheriile pe rețelele de socializare

În mediul online, rețelele de socializare devin terenul propice pentru diverse tipuri de escrocherii. Una dintre cele mai recente și mai insidioase metode este înșelătoria „Dă-mi 100 de lei până mâine.” Escrocii se prezintă sub diferite identități și încearcă să convingă utilizatorii să le împrumute sume de bani urgente.

Cum funcționează înșelătoria

Escrocii se adresează utilizatorilor prin intermediul mesajelor private, susținând că sunt prieteni sau cunoștințe apropiate care se confruntă cu situații dificile și au nevoie de asistență financiară urgentă. Cererea de bani este însoțită de o poveste tristă pentru a câștiga încrederea victimelor. Acestea pot primi chiar și un link către un site sau o pagină falsă, unde li se cere să efectueze transferul.

Controlul asupra conturilor compromise

Escrocii ajung să preia controlul asupra conturilor victimelor prin diverse metode, fie prin spargerea contului, fie achiziționând accesul către acestea pe „dark net”. După preluarea controlului, studiază interacțiunile și lista de prieteni a utilizatorului, creând o iluzie de autenticitate. Cu un utilizator care pică în plasa înșelătoriei, escrocii pot accesa conturile bancare și să pună în aplicare planurile lor perfide.

Povestea unei victime

Un exemplu ilustrativ este cazul unei tinere numite Laura, care a primit un mesaj de la ceea ce credea că este un prieten. Mesajul pretindea că persoana respectivă are o problemă urgentă și are nevoie de bani. După ce Laura a fost păcălită să trimită 2.000 de lei, cererea a continuat cu alte solicitări financiare. Această tactică a dus la pierderea unei sume considerabile de bani.

Prietenul meu mi-a dat mesaj şi mi-a spus că are o problemă şi m-a rugat să îi trimit o sumă de bani. I-am trimis, dar m-a pus să pun într-un link totul. După m-a întrebat dacă mai am şi dacă îi mai trimit. Eu i-am spus că îi trimit pe Revolut şi a spus că are contul blocat, nu m-am gândit, că vorbea exact ca el. Două mii. Mi-a mai cerut după, dar nu mai aveam bani pe card şi nu i-am mai dat. Nu m-am gândit, pentru că i-am mai dat bani împrumut şi m-am gândit că poate mai avea nevoie.”, a declarat Laura pentru Observator.ro.

Cum te poți proteja

Pentru a te feri de această înșelătorie și de alte amenințări similare, este crucial să fii mereu vigilent pe internet. Nu furniza niciodată informații personale sau financiare către persoane necunoscute și verifică întotdeauna identitatea celor care îți cer bani. Păstrează confidențialitatea datelor tale și asigură-te că parolele conturilor tale sunt complexe și unice.

Atacatorii, odată ce compromit un cont, se pot uita în conversaţiile din acel cont şi în functie de specificul persoanei respective pot cere o anumită sumă de bani. Poate exista în conversaţia respectivă un istoric, s-a mai întâmplat același scenariu. Am cerut o sumă de bani și am primit acea sumă de bani”., a declarat Mihai Rotariu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: