Redactia.ro
Home » Homepage » ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019, TURUL 2 / EXIT POLL. Rezultate parțiale BEC

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019, TURUL 2 / EXIT POLL. Rezultate parțiale BEC

alegeri prezidentiale

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. În România se desfășoară turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cei doi candidați care se confruntă pentru președinția țării sunt Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.

Potrivit exit poll-ului de la ora 13.00, Viorica Dancilă ar avea 41,5%, iar Klaus Iohannis 58,5%.

Prezența la vot ora 14.00

Datele oficiale oferite de Biroul Electoral Central arată că prezența la vot la ora 14.00 a fost de 27,8%, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, adică 5 milioane de oameni au votat, potrivit Digi 24. Prezența se menține mai ridicată decât în primul tur, când, la aceeași oră, prezența a fost de 25%.

Judeţele codaşe din punct de vedere al prezenţei sunt Covasna, Harghita şi Satu Mare. La polul opus sunt Ilfov, Olt, Teleorman, Vâlcea.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Diaspora, mai activă la vot decât în primul tur

Diaspora are o prezență mai mare decât în primul tur de scrutin: un număr de 100.000 de voturi în plus față de acum două săptămâni a fost raportat de Biroul Electoral Central. 586.107 români au votat în străinătate până duminică la ora 14.00, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor Biroului Electoral Central (BEC). Comparativ, în primul tur, până la aceeași oră, votaseră în Diaspora 440.032 alegători. Așadar, în turul al doilea au votat cu 146.075 mai mulți români față de primul tur, la aceeași oră.

Secțiile cu cei mai mulți votanți

Cei mai mulți votanți, până în prezent, sunt la o secție din Londra, și anume 4.355 de votanți. Multe persoane au votat și la Bruxelles – 3.026 și respectiv în Chișinău – 2.606. La polul opus se află Teheran-ul (Iran) și Phenianul (Republica Populară Democrată Coreeană), unde nu s-a prezentat niciun votant, în Harare (Zimbabwe), unde s-au prezentat la urne două persoane și în Luanda (Angola) au venit la urne șapte cetățeni români.

Votul în cadrul celor 838 de secții organizate în străinătate se desfășoară pe parcursul a trei zile, duminică fiind ultima zi de vot.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Viorica Dăncilă, mesaj important în ziua votului

Candidatul PSD Viorica Dăncilă a lansat pe contul său de facebook un mesaj ceheie cu privire la turul doi al alegerilor prezidențiale.

„Astăzi am votat pentru România. Pentru un mandat la Cotroceni în care să vedem mai multă implicare, muncă, respect și devotament față de acest popor și interesele lui. Pentru respectarea legilor fundamentale și a principiilor democrației”, a scris Viorica Dăncilă recent pe contul său de facebook.

De asemenea, Dăncilă a precizat că a votat „pentru un președinte care nu fuge de muncă, de oameni și de responsabilități”, o săgeată trimisă către Klaus Iohannis.

„Am votat cu inima și din inimă, pentru români și pentru țara noastră!”, și-a încheiat Dăncilă postarea.

Președintele României și candidatul Klaus Iohannis a votat duminică la Liceul Jean Monnet din Capitală, pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Șeful statului a declarat că a votat pentru o Românie modernă, europeană și normală.