Redactia.ro
Home » Știri » Boala care continuă să pună stăpânire pe România. Medicii trag un semnal de alarmă

Boala care continuă să pună stăpânire pe România. Medicii trag un semnal de alarmă

Mai multe doze de Fentanil au dispărut dintr-un spital din Brașov.

În România, rujeola rămâne o problemă de sănătate publică deosebit de gravă, iar numărul îmbolnăvirilor recente subliniază urgența și amploarea acestei situații. În ultima săptămână, s-au înregistrat 872 de noi cazuri de rujeolă și un deces, cifre care trag un semnal de alarmă asupra impactului devastator al acestei boli.

Boala care continuă să facă ravagii

De la începutul anului 2023 și până la 28 aprilie 2024, s-au raportat 13.985 de cazuri de rujeolă în România, cu consecințe tragice. Recent, un bărbat în vârstă de 42 de ani și-a pierdut viața din cauza rujeolei, iar medicii subliniază absența vaccinării antirujeolice în cazul acestuia, alături de comorbidități grave precum boala toxică a ficatului cu colestază și hipertensiunea esențială.

Această tragedie se adaugă altor pierderi de vieți omenești, inclusiv cazului unei femei de 34 de ani din județul Giurgiu, care a fost victima rujeolei săptămâna trecută. În total, de la începutul anului 2013 și până în prezent, 15 decese au fost raportate în România cauzate de rujeolă.

În lupta împotriva rujeolei, vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire. Începând din decembrie 2023 și până în prezent, au fost administrate în România 135.944 de doze de vaccin ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), dintre care 22.055 au fost destinate copiilor cu vârste între 9 și 11 luni.

Avertismentele medicale cu privire la importanța vaccinării sunt tot mai frecvente, mai ales în contextul creșterii numărului de persoane care refuză vaccinarea. În paralel, numărul cazurilor de îmbolnăviri continuă să crească, fiind înregistrate în toate județele țării și în București, cu cele mai multe cazuri confirmate în Brașov, Mureș și București.

În decembrie 2023, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă, subliniind necesitatea unor măsuri urgente și a unei mai mari conștientizări publice. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a evidențiat riscul crescut al rujeolei în rândul copiilor nevaccinați, care sunt expuși unor forme severe ale bolii în vârste mai înaintate.

La ce vârstă te poți vaccina

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, preciza în luna februarie că în cazul copiilor nevaccinați „riscul de a se îmbolnăvi la o vârstă mai mare decât cea la care se îmbolnăvesc, de obicei, copiii și fac forme relativ ușoare, este crescut.”

Vaccinarea împotriva rujeolei este disponibilă și recomandată începând cu vârsta de un an, cu excepția unor cazuri specifice în care poate fi administrată între 9 și 11 luni. A doua doză de vaccin este recomandată la vârsta de 5 ani și poate fi administrată în cabinetele medicilor de familie, fiind 100% compensată în cazul copiilor.

În concluzie, combaterea epidemiei de rujeolă în România necesită eforturi concertate din partea autorităților, a medicilor și a întregii comunități. Educația și vaccinarea sunt cheile pentru stoparea răspândirii acestei boli grave și prevenirea altor tragedii umane.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: