Redactia.ro
Home » Știri » Când va avea loc cutremurul de peste 7 grade în România? Profesorul Gheorghe Mărmureanu spune clar: „Va fi un cutremur cu efecte puternice”

Când va avea loc cutremurul de peste 7 grade în România? Profesorul Gheorghe Mărmureanu spune clar: „Va fi un cutremur cu efecte puternice”

Sursa foto: Hepta/ Profimedia

Când va avea loc cutremurul de peste 7 grade în România? Profesorul Gheorghe Mărmureanu a oferit toate informațiile despre posibilul seism!

Când va avea loc cutremurul de peste 7 grade în România

Un nou cutremur a zguduit județul Gorj în dimineața zilei de 25 octombrie 2023. Seismul, cu o magnitudine de 4.2 grade pe scara Richter, s-a produs în zona Vrancea, dar a fost resimțit în mai multe orașe din România. Cu toate acestea, nu s-au înregistrat pagube semnificative. Cu o istorie de seisme notabilă, România este o țară situată într-o zonă seismică activă, iar cutremurele sunt evenimente relativ frecvente.

Cu ocazia acestui eveniment, profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a făcut unele declarații importante privind viitorul cutremurelor în România. Conform acestuia, un cutremur de mare magnitudine, peste 7 grade pe scara Richter, este prognozat să aibă loc în țara noastră, dar acesta nu este așteptat până în jurul anului 2040.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu spune clar: „Va fi un cutremur cu efecte puternice”

Mărmureanu a explicat că data și magnitudinea exactă a acestui cutremur depind de o serie de factori complexi și parametri, cum ar fi ora, anotimpul, locația epicentrului și locul în care oamenii se vor afla atunci. De asemenea, el a subliniat că seismele sunt evenimente imprevizibile și că nu se poate ghici cu exactitate cum vor evolua. A exemplificat cu cutremurul din 4 martie 1977, când multe clădiri au căzut, dar altele, mai prost construite, au rămas în picioare. Direcția, poziția și alte variabile pot influența gravitatea pagubelor produse de un cutremur.

„Va fi un cutremur (n.r. în jurul anului 2040) cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, relatează RTV. 

Profesorul Gheorghe Mărmureanu: „Lucrurile sunt foarte relative”

Mărmureanu a adăugat că au existat în istorie cutremure de mare magnitudine, precum cel din 1802, care au avut consecințe semnificative, dar în ciuda distrugerilor materiale, numărul de victime a fost relativ scăzut. Acest lucru arată că impactul unui cutremur nu poate fi anticipat doar pe baza magnitudinii sale, ci depinde și de alți factori.

„Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”, a adăugat seismologul, conform sursei citate. 

Astfel, cutremurele sunt o realitate în România din cauza așezării geologice a țării, iar pregătirea și educația seismică pot face diferența în protejarea vieților și bunurilor, în ciuda incertitudinii legate de momentul exact al unui cutremur major.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: