Redactia.ro
Home » Știri » Ce nu știai despre Transfăgărășan. Când este închis traseul și cât de periculos poate fi

Ce nu știai despre Transfăgărășan. Când este închis traseul și cât de periculos poate fi

Transfagarasan

Munții Făgăraș este cel mai înalt lanț muntos din România, având 151 kilometri pe axa nord-sud.

Transfăgărășan este un drum național excepțional, ce leagă Muntenia cu Transilvania, fiind construit în perioada 1970-1974.

Cum a fost construit Transfăgărășanul

Transfăgărășanul, numit și DN7C este un drum de circulație din România, care începe în comuna Bascov, județul Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov.

Acest drum măsoară o lungime de 151 kilometri, traversând pe aca nord-sud Munții Făgăraș. Transfăgărășanul a fost construit în perioada 1970-1974, la ordine fostului președinte Nicolae Ceaușescu.

Este un drum asfaltat, care ajunge în apropierea tunelului de lângă Lacul Bâlea la altitudinea de 2942 m.

Astfel, Transfăgărășanul este plasat pe locul al doilea ca altitudine în clasamentul șoselelor alpine din România.

Nicolae Ceaușescu a dorit să construiască un drum strategic care să traberseze munții Carpați și să lege Transilvania de Muntenia.

Se spune că în timpul construirii acestui drum, au murit câteva sute de oameni, iar în memoria acestora au fost construite la cotele 1200 și 1600 m, două monumente care poartă numele de Poarta Geniștilor.

Ce nu știai despre Transfăgărășan. Când este închis traseul și cât de periculos poate fi

Conform celor de la Top Gear, Transfăgărășanul este declarat cel mai impresionant drum din întreaga lume.

Ce nu se știa despre Transfăgărășan este faptul că ridicarea lui a durat patru ani și jumătate, fiind începută în martie 1970 și finalizat în septembrie 1974.

De asemenea, drumul trebuia să poarte numele lui Nicolae Ceaușescu, dar în cele din urmă acesta a refuzat, pentru că traversa masivul muntos Făgăraș.

Pentru a construi Transfăgărășanul, au fost disclocate aproximativ 3 tine de piatră, au fost folosite 83 tone de oțel și 6.520 de tone de dinamită.

Pe acest drum gărim și cel lai lung tunel din țară care poartă numele de Bâlea și care are o lungime de 887 de metri, 4,4 de metri înălțime și o lățime de 6 metri.

Totodată, Transfăgărășanul este deschis numai câteva luni pe an, deoarece face parte din DN 7C. Acesta se deschide de obicei la începutul lunii iulie până la sfârșitul lunii octombrie.

Pe timp de vară, drumul este restricționat noaptea între orele 22.00-06.00, traseul fiind unul extrem de periculos, datorită curbelor și virajelor în ac de păr, fără elemente reflectorizante, iar riscul căderii în gol este foarte mare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: