Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă cu pensionarii care nu pot obține adeverințele de vechime în muncă pentru recalculare? Tot ce trebuie să știe românii

Ce se întâmplă cu pensionarii care nu pot obține adeverințele de vechime în muncă pentru recalculare? Tot ce trebuie să știe românii

Ce se întâmplă cu pensionarii care nu pot obține adeverințele de vechime în muncă pentru recalculare? Tot ce trebuie să știe românii

În pragul intrării în vigoare a noii legi a pensiilor, o atenție deosebită este acordată recalculării pensiilor pentru a elimina inechitățile din sistemul de pensii. Odată cu această nouă lege, se propune un principiu fundamental: „La contribuție egală și muncă egală, pensii egale.” Cu toate acestea, în implementarea acestui principiu, unele probleme apar, în special pentru pensionarii care întâmpină dificultăți în obținerea adeverințelor de vechime în muncă de la foștii angajatori.

Ce se întâmplă cu pensionarii care nu pot obține adeverințele de vechime în muncă pentru recalculare

Noul cadru legislativ aduce schimbări semnificative în modalitatea de calcul a pensiilor. Pentru prima dată, veniturile și sporurile cu caracter nepermanent, precum al 13-lea salariu sau primele sporadice, vor fi luate în considerare la recalculare. Această măsură vine în sprijinul pensionarilor, asigurând că munca lor și contribuțiile sunt reflectate corect în nivelul pensiilor.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a subliniat importanța acestei schimbări și a explicat cum va fi gestionată situația pensionarilor care întâmpină dificultăți în obținerea documentelor necesare recalculării. În cazul în care un pensionar nu poate obține adeverințele de la angajatorii care nu mai funcționează, se recomandă ca acesta să acționeze în consecință. Legea oferă o perioadă de 6 luni, începând cu 1 septembrie, pentru ca acești pensionari să aducă documentele necesare. Cu toate acestea, există provocări în ceea ce privește accesul la aceste documente, în special pentru cei care au lucrat înainte de anul 2001, când procedurile și sistemele de înregistrare erau diferite.

”Există o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună. 

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale.

Acolo era acest risc, în special la acordul global, ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă. Iar noi am specificat foarte clar în lege și în norme că dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă. La fel ca și la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată.

Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe, pentru că ele se află în dosar, și noi le calculăm din oficiu, iar cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să își obțină aceste adeverințe de la angajatorii pe unde și-au desfășurat activitatea. Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, că și pentru pensionarii aflați în plată cât și pentru viitorii pensionari”, a explicat șeful CNPP, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN. 

Ministrul Muncii: „Căutăm să găsim soluții”

Problema centrală este generată de faptul că anumiți angajatori și-au închis activitatea și arhivele lor au fost preluate de către prestatorii privați. Aici intervine efortul autorităților de a găsi soluții pentru a facilita accesul pensionarilor la documentele necesare. Legea arhivelor naționale reglementează procesul de obținere a acestor adeverințe, iar autoritățile încearcă să găsească soluții pentru a facilita acest proces, mai ales că acesta este un aspect crucial pentru asigurarea justiției și echității în sistemul de pensii.

”Aceste componente se află deja la dosarele cetățenilor români, pentru că au făcut parte componentă din dosar. Au fost sporuri care nu au fost cu caracter permanent, care nu făceau parte din Anexa 15, care nu făceau parte din legea 263, nu erau cu caracter permanent și nu erau luate in calcul, dar acele adeverințe sunt depuse acolo.

Majoritatea cetățenilor, cred că în proporție covârșitoare de 99%, au depus documentele de acord global, doar dacă cineva știe că nu a depus la dosar documentul de acord global, a lucrat în acord global și are documentul, trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună”, a explicat și Marius Budăi la Antena 3 CNN. 

„Am făcut o lege bună care să le permită românilor încă 6 luni, începând de la 1 septembrie, să aducă aceste documente necesare recalculării. Faptul că am recunoscut dreptul, acum noi nu avem în acest moment dovezile pentru acest drept, de aceea pensionarii trebuie să aducă acele documente. Problema este generată de angajatorii care acum nu mai sunt în stare de funcționare, care și-au închis activitatea și ale căror arhive au fost preluate de prestatorii privați. 

Căutăm să găsim soluții, dar acestea nu țin mereu de noi. Atât timp cât acei angajatori care nu mai există au dat arhivele la prestatori privați… Căutăm soluții ca pensionarilor să le fie mai ușor.

Pentru pensionarii care au fost în activitate înainte de anul 2001 nu este simplu să-și procure actele doveditoare ale tuturor veniturilor pentru care s-au plătit contribuții la stat.

Legea arhivelor naționale reglementează obținerea acestor adeverințe, dar și ordinul pe care președintele Casei de Pensii a fost obligat să-l dea în baza acelei legi. În momentul acesta avem în vigoare legea arhivelor care stipulează clar cum se iau aceste adeverințe și cum se stabilesc acele tarife”, a explicat Simona Bucura Oprescu la România TV.

În concluzie, implementarea noii legi a pensiilor aduce cu sine beneficii semnificative pentru pensionari, însă există provocări practice în obținerea documentelor necesare pentru recalculare. Autoritățile trebuie să acționeze prompt și eficient pentru a asigura că toți pensionarii pot beneficia de drepturile lor în mod corect și fără impedimente.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: