Redactia.ro
Home » Știri » Ce sunt curenții rip și cât de periculoși pot fi chiar și pentru înotătorii experimentați. Experții trag un semnal de alarmă

Ce sunt curenții rip și cât de periculoși pot fi chiar și pentru înotătorii experimentați. Experții trag un semnal de alarmă

curenti rip

Cercetătorii atrag atenția asupra riscurilor generate de curenții puternici, care au capacitatea de a răpune o persoană chiar și din zona de mal, unde adâncimea apei poate să nu depășească nici măcar 1 metru. Într-o situație nefericită, lipsa cunoștințelor despre modul de reacție potențează sentimentul de panică, iar aceasta poate avea consecințe tragice. Iată ce sunt curenții care pot pune viața turiștilor în pericol.

Ce sunt curenții rip și cât de periculoși pot fi chiar și pentru înotătorii experimentați

Indivizii surprinși în curenții de tip „rip” pot fi purtați de la margine la o distanță de 100 de metri în doar două minute. În Eforie Nord, s-au identificat zeci de curenți de tip „rip” pe o porțiune de un kilometru, în urma cercetărilor realizate de către profesorii și cercetătorii de la Facultatea de Geografie din București. Același tip de curenți puternici poate fi întâlnit pe toate plajele din România.

Curenții de această natură se dezvoltă în regiunea în care valurile se sparg și se manifestă ca niște fluxuri sau jeturi care se deplasează dinspre mal spre larg. Din păcate, sunt puține persoane conștiente că acești curenți pot reprezenta o amenințare letală chiar și în apele cu adâncime până la brâu. Pentru a se elibera dintr-un curent de acest tip, experții recomandă ca turiștii să înoate într-o direcție perpendiculară față de acesta, astfel încât să rămână paraleli cu linia malului.

Șase persoane au murit pentru că ai ignorat avertismentul salvamarilor

Pe data de 14 august 2023, litoralul românesc a fost întristat de o zi de doliu, după ce șase persoane și-au pierdut viața din cauza faptului că au ales să ignore semnalele de avertizare de pe plajă, mai exact, steagul roșu care indica condiții extrem de agitate în mare.

Pentru acest weekend, meteorologii au prognozat intensificări ale vântului, ceea ce va genera formarea de valuri și curenți periculoși. În acest context, turiștii sunt îndemnați să acorde o atenție sporită steagurilor arborate pe standurile de salvamar. Steagul galben semnifică că accesul în apă este permis doar persoanelor experimentate, în timp ce steagul roșu avertizează că înotul este strict interzis.

Sursă foto Observator

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: