Redactia.ro
Home » Homepage » Consultări la Cotroceni pentru un nou premier. Pe cine va nominaliza Iohannis

Consultări la Cotroceni pentru un nou premier. Pe cine va nominaliza Iohannis

Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis i-a invitat, joi, pe președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru.

Consultările au loc joi, 6 februarie, potrivit Administrației Prezidențiale.

Iată programul consultărilor!

Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);

Ora 12:45 – Partidul Social Democrat (PSD);

Ora 13:30 – Uniunea Salvați România (USR);

Ora 14:15 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Ora 15:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);

Ora 15:45 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);

Ora 16:30 – Grupul parlamentar Pro Europa;

Ora 17:15 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că după consultări, „probabil va anunța deja persoana desemnată pentru a forma un nou Guvern”. „Este nevoie de câţiva paşi politici şi vor fi făcuţi într-o succesiune foarte rapidă. Voi convoca partidele parlamentare la o sesiune de consultări care începe mâine, la ora 12,00. Mâine seară, după ce voi termina toate consultările, probabil că voi anunţa deja persoana desemnată pentru a forma un nou Guvern”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni, potrivit digi24.ro.

Guvernul Orban, demis după doar 3 luni de guvernare

Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR împotriva Guvernului Orban, la trei luni de la învestirea sa în funcție. Au fost 261 voturi „pentru”. Și un senator liberal a votat alături de PSD.

După demiterea Guvernului Orban prin adoptarea moțiunii de cenzură, miercuri, proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin este automat respins și nu mai poate fi promovat prin ordonanță de urgență, deoarece guvernul care rămâne interimar în funcție nu mai poate adopta decât acte administrative.

Urmează Guvernul Orban II?

Se știe deja că președintele îl va nominaliza tot pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, iar acesta va veni în fața Parlamentului pentru votul de încredere cu aceeași echipă guvernamentală din acest moment.

Totuși PSD va merge la discuțiile cu Klaus Iohannis cu propria variantă de prim-ministru – social-democrații se gândesc la un tehnocrat din cercul celor care sunt agreați la Palatul Cotroceni. Numele luate în calcul sunt cele ale lui Vasile Dâncu și Remus Pricopie.

Partidul condus de Marcel Ciolacu a anunțat deja că nu este de acord cu demiterea unui nou guvern astfel încât să se meargă pe procedura anticipatelor, și că îi vor lăsa pe cei de la PNL să își găsească singuri cele 233 de voturi necesare pentru respingerea Cabinetului Orban II.

Dacă Guvernul Orban II va primi votul de încredere în Parlament, va rămâne în funcție până la alegerile la termen din noiembrie, având în vedere că până în septembrie, când începe sesiunea parlamentară de toamnă, nu mai poate fi depusă o altă moțiune de cenzură de către PSD.

Dacă Guvernul Orban II nu va primi votul de încredere, Klaus Iohannis va trebui să nominalizeze un al treilea prim-ministru, probabil tot în persoana lui Ludovic Orban, fiind nevoie ca și acesta să fie respins de Parlament pentru a se ajunge la dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: