Redactia.ro
Home » Știri » Cum îți dai seama dacă un ou este vechi. Trei metode eficiente pe care le poți încerca

Cum îți dai seama dacă un ou este vechi. Trei metode eficiente pe care le poți încerca

oua proaspete

Dacă ouăle sunt păstrate în condiții necorespunzătoare sau sunt prea vechi, acestea pot deveni un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, transformându-se într-un real pericol pentru sănătatea celui care le consumă. Consumul acestor ouă poate duce la toxiinfecții extrem de periculoase pentru sănătate.

Cum îți poți da seama că un ou este proaspăt și poate fi consumat

Este important să consumi alimente proaspete, iar această regulă se aplică cu atât mai mult ouălor, deoarece acestea pot deveni un real pericol pentru sănătate dacă sunt consumate când sunt vechi sau alterate. Ouăle vechi sau păstrate în condiții improprii devin cu timpul un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, iar consumul lor poate provoca toxiinfecții periculoase. Dar cum putem afla dacă un ou este proaspăt sau vechi? Există câteva trucuri utile pe care le poți pune în practică.

Există o metodă simplă de a determina dacă ouăle pe care vrei să le fierbi sunt proaspete sau vechi. Umple un borcan cu apă rece și pune cu atenție oul în apă. Dacă oul se scufundă și stă la fundul borcanului, atunci este proaspăt și bun pentru consum. Însă, dacă oul plutește la suprafața apei, atunci cel mai probabil este vechi.

Acest lucru se datorează faptului că ouăle „respiră” prin porii lor, chiar dacă au coaja închisă ermetic. Odată cu trecerea timpului, lichidul din interiorul lor începe să se evapore treptat, lăsând în urmă un gol mai mare de aer. Cu cât oul este mai vechi, cu atât golul de aer din interiorul lui devine mai mare, iar oul plutește la suprafața apei.

Testul separării

O altă metodă simplă pentru a verifica prospetimea ouălor este testul separării. Acesta este foarte util în special pentru a verifica ouăle folosite pentru prăjituri. Separă albușul de gălbenuș folosind coaja ouălor sau degetele și observă textura acestora. Un ou proaspăt ar trebui să aibă un albuș ferm, dens și consistent, iar gălbenușul ar trebui să fie îndeajuns de consistent încât să nu se spargă cu ușurință. Dacă gălbenușul se sparge ușor atunci oul nu este proaspăt și ar fi mai bine să nu-l consumi.

De asemenea, este important să prepari întotdeauna ouăle termic înainte de a le consuma și să fii precaut în cazul în care ai suspiciuni că un ou este vechi, chiar dacă nu prezintă semne evidente, consumându-l numai fiert tare, prăjit bine sau inclus în rețete care necesită un timp îndelungat preparare termică.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: