Redactia.ro
Home » Știri » Două cutremure, în România! Ce magnitudini au avut

Două cutremure, în România! Ce magnitudini au avut

Două cutremure, în România! Ce magnitudini au avut

Două cutremure s-au înregistrat astăzi în România, la o distanță de nici două ore. Ce magnitudini au avut seismele și unde s-au înregistrat.

Două cutremure, în România! Ce magnitudini au avut

Sâmbătă, 20 mai 2023, la ora locală 10:36, a avut loc un cutremur în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, de 4 grade pe Richter. Ulterior, a mai urmat un seism, tot în Vrancea.

Cel de-al doilea cutremur a avut magnitudinea 3,1 pe Richer și s-a produs la ora locală 12:06, tot în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, arată informaţiile publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 77 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 42 kilometri vest de Focşani, 67 km est de Sfântu-Gheorghe, 68 km nord de Buzău, 81 km est de Braşov, 93 km sud de Bacău, 96 km sud-vest de Bârlad.

De la începutul lunii mai 2023 și până acum, în zonele seismice Vrancea şi Oltenia au avut loc 22 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,7 pe Richter.

Cel mai puternic cutremur din acest an a avut magnitudinea 5,7 și a avut loc în data de 14 februarie 2023, în Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Cum se produc cutremurele

Un cutremur este o mișcare bruscă și violentă a pământului, cauzată de eliberarea de energie în scoarța terestră. Această energie se propagă sub formă de unde seismice, care cauzează vibrații și mișcări ale solului. Cutremurele pot avea diverse magnitudini și pot provoca daune materiale, răniri sau chiar pierderi de vieți.

Cutremurele pot fi declanșate de mai multe cauze, inclusiv activitatea tectonică a plăcilor, erupții vulcanice, mișcări de teren sau activități umane precum exploziile subterane sau extracția de gaze și petrol. Zonele cu activitate seismică intensă sunt cunoscute ca fiind situate în apropierea limitelor plăcilor tectonice, cum ar fi Cercul de Foc al Pacificului.

Pentru a măsura intensitatea unui cutremur, se folosește scara Richter sau scara magnitudinii momentului seismic. Aceste scări atribuie un număr care reflectă energia eliberată în timpul unui cutremur. Cutremurele de magnitudine mică pot fi resimțite doar local, în timp ce cele de magnitudine mare pot provoca distrugeri majore pe o rază extinsă.

Este important să ai cunoștințe despre măsurile de siguranță și pregătire atunci când se produce un cutremur. Acestea includ căutarea unui loc sigur, cum ar fi sub un mobilier solid sau într-un spațiu deschis, evitarea obiectelor care ar putea cădea, oprirea surselor de foc și gaz și respectarea indicațiilor autorităților locale.

De asemenea, este recomandat să ai un kit de urgență pregătit, care să conțină alimente, apă, truse de prim ajutor și alte provizii necesare pentru supraviețuire în situații de dezastru natural.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: