Redactia.ro
Home » Știri » Efectele coronavirus în Capitală și în țară. Cum se circulă cu mașina și cu transportul în comun

Efectele coronavirus în Capitală și în țară. Cum se circulă cu mașina și cu transportul în comun

Efectele coronavirus în Capitală și în țară. Cum se circulă cu mașina și cu transportul în comun

Care sunt efectele coronavirusului în București. Cum se circulă cu mașina și transportul public în Capitală și în alte orașe. În țară deja s-au luat măsuri de limitare a circulației cu transportul în comun.

Izolare în propriile case aduce și anumite avantaje în România. Deși situația nu este deloc fericită și ne este amenințată sănătatea, criza de coronavirus a adus limitări de circulație benefice. Astfel, în București, specialiștii au constatat un nivel redus al concentraţiile tuturor poluanţilor monitorizaţi. Ministerul Mediului a anunțat că aerul din Capitală este acum, similar aerului de munte.

Ministerul Mediului a completat că „După evaluarea datelor, se reconfirmă ipoteza conform căreia principala sursă de poluare a aerului din aglomerarea București este traficul rutier. Atunci când traficul se reduce, indicii de calitate arată valori foarte bune”.

Valori atât de reduse cum au fost la începutul acestei săptămâni nu s-au mai înregistrat niciodată într-o zi de luni. De reținut că la începutul lunii Martie, în București se semnalase poluare record, depășindu-se chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) și de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni – de la praf sau polen).

Cum se circulă în Capitală

Măsură drastică luată de Firea. Se va reduce numărul mijloacelor de transport în comun în București

În urma decretului prezidențial de stare de urgență în România, nu au fost adoptate interdicții pentru desfășurarea transportului personal și public. Însă, atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Ludovic Orban au făcut apel la populație, recomandand lucratul de acasă acolo unde este posibil și evitarea ieșirilor nenecesare.

„Nu trebuie să ne închidem în case, nu trebuie să ne ferim și de deplasarea la locul de muncă, activitatea economică trebuie să funcționeze, sigur, respectând toate recomandările de protejare a sănătății”, a declarat Ludovic Orban.

El a recomandat totuși evitarea mijloacelor de transport aglomerate. De asemenea, autoritățile încurajează folosirea a bicicletei, a transportului alternativ, mersul pe jos, astfel încât oamenii să nu fie în contact apropiat cu alți semeni pe o durată mai mare de 10 minute.

Ar putea fi oprit transportul public

Starea de urgență prevede și o astfel de măsură, dar autoritățile au punctat că va fi luată doar dacă este nevoie. Conform MEDIAFAX, directorul Societăţii de Transport Bucureşti, Andrei Creci, a anunțat că o primă măsură ar fi ca numărul autobuzelor să fie redus cu cel mult 20%.

„Mâine (n.r. miercuri, 18 martie 2020) o să luăm o hotărâre, dar dacă până acum luam noi o hotărâre de capul nostru, acum aşteptăm şi decretul acesta, să vedem ce o să fie, pentru că după unele variante s-ar putea ca întreg transportul public să fie oprit în Bucureşti, cu totul. O să aşteptăm până mâine să vedem ce se emite la nivel naţional. Dacă nu se referă la transportul public acest decret, noi vom micşora. Mă voi sfătui cu doamna primar, să vedem. Dar nu mai mult de 20%. Nu o să fie o reducere spectaculoasă. Nu se va simţi”, a declarat directorul STB, pentru MEDIAFAX.

Cum se circulă în țară

În Iaşi, mijloacele de transport în comun circulă deja cu un program redus

De marți, 17 martie, în Iași a fost luată o astfel de măsură. Programul mijloacelor de transport în comun din Iaşi a fost restrâns, la decizia Comitetului local pentru Situaţii de Urgenţă. Tramvaiele şi autobuzele vor circula numai între anumite ore.

În Craiova, biletele nu se mai vând la șofer

O altă măsură luată în România este ca accesul pasagerilor să nu se mai facă pe ușa de la șofer. Astfel, conducătorii auto RAT SRL Craiova nu vor mai vinde bilete. Pasagerii sunt sfătuiți să achiziționeze titluri de călătorie direct de pe aplicatia pusă la dispoziție de primărie sau direct de la caserii.

”Reamintim tuturor că RAT Craiova a luat toate măsurile necesare pentru dezinfecția tuturor autobuzelor, astfel încât să împiedice răspândirea Covid 19 sau a altor virusuri. Toate mijloacele de transport în comun sunt dezinfectate după fiecare cursă cu substanțe pe bază de clor și alcool și la autobaza RAT, prin nebulizarea unui dezinfectant bio, fără miros, pe bază de peroxid de hidrogen și un complex coloidal de arginți în cantitate redusă”, a spus Sorin Manda, director RAT Craiova.

Nici în Galați nu se mai vând bilete în autobuz și tramvai

”Ca o măsură de prevenție a răspândirii virusului Covid 19, de luni, 16 martie 2020, călătorii nu vor mai putea achiziționa bilete din mijloacele de transport în comun”, se anunță într-o postare publicată de Transurb.

Măsura a fost luată pentru evitarea aglomerației și contactul cu șoferul. Cetățenii au fost îndemnați să își achiziționeze bilete pentru o perioadă mai îndelungată, de la caserii.

Coronavirusul se transmite pe care respiratorie și poate intra în corp prin ochi, nas și gură. De aceea, specialiștii recomandă ca atunci când circulați cu mijloacele de transport în comun, să păstrați distanța de minim 1 metru față de alți pasageri. Este important ca mijloacele de transport public să fie bine igienizate și acoperite. De asemenea, după utilizarea mijlocului de transport, dezinfectați bine mâinile.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini