Redactia.ro
Home » Știri » Legea carantinării, atacată din nou la CCR de Avocatul Poporului

Legea carantinării, atacată din nou la CCR de Avocatul Poporului

Avocatul Poporului

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională a României Legea carantinării și izolării. Excepţia de neconstituţionalitate face referire la sintagma izolarea într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare.

Renate Weber precizează că izolarea în spital este constituțională doar dacă reprezintă o ultima soluție după după ce s-au încercat toate celelalte posibile căi de rezolvare a problemei. De asemenea, aceasta mai susţine că articolul 19 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic încalcă prevederile Legii fundamentale.

Consultați documentul integral AICI

Reacția lui Orban

Premierul Ludovic Orban a reacționat, vineri, la începutul ședinței de Guvern, după ce Avocatul Poporului a atacat din nou legea carantinei și izolării.

„După ce trei săptămâni nu am avut nicio posibilitate de a lua măsuri de tratare sub supraveghere medicală sau de izolare, sau de carantinare a pacienților diagnosticați ca fiind pozitivi, mii de cetățeni diagnosticați pozitiv, pe lângă asta nu am avut posibilitatea să luăm nicio măsură pentru a putea izola persoanele de contact ale fiecărei persoane diagnosticate pozitiv, după ce s-a văzut ce efecte grave, dramatice, a avut lipsa cadrului legislativ, Avocatul Poporului recidivează și atacă și o lege care a fost adoptată și de Parlament în urma deciziei CCR, tot la sesizarea Avocatului Poporului.

Deja lucrurile se îndreaptă într-o direcție pe care personal eu nu o înțeleg iar pesistența asta de a ataca legi fundamentale care permit Guvernului și autorităților sanitare să se lupte împotriva epidemiei, să protejeze sănătatea și viața oamenilor, mie îmi pare deja un atac împotiva intereselor fundamentale ale României”, a afirmat șeful Executivului, potrivit digi24.ro.

Sare în apărarea pacienților care au alte boli decât coronavirus

Avocatul Poporului consideră că Internarea în spital nu ar trebui condiționată de testarea pentru Covid-19. Precizarea vine după ce o publicație din România a scris că unele persoane au reclamat faptul că li s-a cerut drept condiție pentru internare să-și facă înainte testul pentru Sars-CoV-2.

„Considerând că rezolvarea urgențelor medicale (altele decât cele generate de COVID-19), cât și internările programate sunt de maximă importanță pentru respectarea dreptului la sănătate al oamenilor, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a întreprins demersuri la Ministerul Sănătății”, arată Avocatul Poporului.

În răspunsul primit de la ministerul Sănătății, se arată că la prezentarea în spital se realizează triajul tuturor persoanelor și, în funcție de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, în zona-tampon vor primi toată asistența medicală necesară pentru afecțiunea/afecțiunile lor până la sosirea rezultatului acestui test.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: