Redactia.ro
Home » Știri » Motivul pentru care femeile nu pot intra în Sfântul Altar. Explicația preotului Eugen Tănăsescu

Motivul pentru care femeile nu pot intra în Sfântul Altar. Explicația preotului Eugen Tănăsescu

De ce nu pot intra femeile în Altar

Regula care interzice femeilor să intre în altarul bisericii, specifică Bisericii Ortodoxe, este adânc înrădăcinată în tradițiile și învățăturile acestei comunități. Această interdicție, bazată pe interpretarea unor pasaje biblice și pe misterul creației, stabilește faptul că femeia nu poate păși în altar decât în circumstanțe specifice și cu permisiune specială. Explicația acestei reguli se regăsește în conceptul biblic al creației, unde Adam, conform tradiției, a fost jertfit pentru păcatul Evei.

Din această perspectivă, femeia este considerată responsabilă pentru ispitirea care a dus la căderea lui Adam, iar regulile privind intrarea în altar sunt menite să reflecte această dinamică. Această tradiție, care păstrează o diviziune distinctă între spațiul altarului și credincioși, a fost transmisă de-a lungul secolelor și este menită să rămână neschimbată până la sfârșitul veacurilor.

Motivul pentru care femeia nu poate intra în Altarul bisericii

Preotul Eugen Tănăsescu a prezentat într-un editorial pentru doxologia.ro argumente legate de interdicția privind accesul femeilor în Sfântul Altar al Bisericii. Conform explicațiilor sale, în primele etape ale creștinismului, Altarul nu era separat de restul Bisericii, reprezentând pur și simplu locul unde preoții săvârșeau jertfa în numele lui Hristos și unde acesta era prezent în mijlocul credincioșilor. Prin urmare, deoarece femeile nu aveau nicio legătură cu preoția, ele nu erau considerate a avea un rol în Altar.

Preotul subliniază că discuția despre accesul femeilor în Altar coincide cu dezbaterea privind hirotonia femeii, un aspect pe care Ortodoxia îl consideră incompatibil cu rostul și poziția femeii în creație. Argumentația se bazează pe ideea că cerințele și rolurile distincte ale bărbaților și femeilor sunt stabilite de Dumnezeu, iar interferența cu acestea este privită ca fiind împotriva ordinii naturale. Astfel, preotul evidențiază incompatibilitatea sufletească dintre rolurile specifice bărbaților și femeilor, subliniind că fiecare gen își are atribuțiile și responsabilitățile sale unice.

Preotul Eugen Tănăsescu a explicat într-un editorial pentru doxologia.ro de ce nu au voie femeile în Sfântul Altar.

”La începutul creştinismului, Altarul nu era despărţit de restul Bisericii, ca acum. El reprezenta, pur şi simplu, locul unde preoţii săvârşeau Jertfa lui Hristos, locul unde Hristos poposea în mijlocul poporului său. Prin urmare, neavând legătură cu preoţia, femeia nu avea ce să caute la Altar. De observat că discuția accesului în Altar a femeii începe simultan cu discuția despre hirotonia femeii, o situație pe care Ortodoxia o consideră incompatibilă cu rostul şi poziția femeii în creație. Tot așa de incompatibil ar fi să cerem bărbaților să nască. Dincolo de imposibilitatea fiziologică (pe care unii se străduiesc să o depăşească, în mod absurd) rămâne incompatibilitatea sufletească: bărbatul nu poate fi „mamă” şi toată afectivitatea ce se impune, cum tot aşa femeia nu poate fi „tată”. N-o sa vedeţi un bărbat dăruindu-se copiilor cum o pot face mamele.”, a spus acestea pentru sursa menționată anterior.

Nu orice bărbat poate intra în Sfântul Altar

Potrivit preotului Eugen Tănăsescu, altarul rămâne o zonă sacrală în interiorul lăcașului de cult, unde preotul își desfășoară rolul de a-L aduce pe Hristos în mijlocul credincioșilor. Primele canoane ale Bisericii susțin că „nu i se cuvine femeii să intre în altar” deoarece ea nu deține un rol specific acolo.

Această regulă nu vizează exclusiv femeile, ci și oricine altcineva care nu are un rost bine definit în Altar. Canonul 69 al Sinodului VI ecumenic precizează că „Nimănui dintre mireni nu-i este îngăduit să intre în altar, însă stăpânirea împărătească nu este oprită de la aceasta, când ar vrea să aducă daruri Creatorului după o tradiție foarte veche”.

Deși această regulă pare să excludă femeile, există excepții prevăzute în canoane. Sfințirea unui nou Altar permite tuturor credincioșilor să intre în acest loc sacru, simbolizând iubirea divină care se împarte lumii prin noul loc de jertfă. În plus, la mânăstirile de maici, călugărițelor li se permite să intre în altar pentru a ajuta preotul la slujire, evidențiind o stare excepțională a dedicării totale către Dumnezeu. Astfel, preotul Eugen Tănăsescu concluzionează că „dacă Hristos este Altarul bărbatului, femeia este Biserica bărbatului”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: