Redactia.ro
Home » Știri » Noile reguli pentru vechimea în muncă. Ce trebuie să știi când își calculezi pensia

Noile reguli pentru vechimea în muncă. Ce trebuie să știi când își calculezi pensia

Noile reguli pentru vechimea în muncă. Ce trebuie să știi când își calculezi pensia

Noi reguli la vechimea în muncă. Iată care sunt perioadele care se iau în calcul la stabilirea pensiei pentru români.

Noile reguli pentru vechimea în muncă

Codul Muncii definește vechimea în muncă drept perioada însumată în care un angajat a prestat o activitate remunerată în baza unui contract individual de muncă. Stagiul de cotizare este reglementat prin Legea nr. 263/2010 și se referă la perioadele de timp în care o persoană a cotizat la sistemul public de pensii.

Guvernul a introdus noi reguli în acest sens de care românii trebuie să știe neapărat atunci când își calculează pensia. Una dintre noutăți este faptul că și concediul medical se ia în considerare în acest calcul. Din acest an, concediul de odihnă, concediul de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, concediul de maternitate sau de îngrijire a copilului se vor adăuga în calculul pentru vechimea în muncă.

Chiar dacă unele dintre acele perioade sunt necontributive, ele sunt asimilate în legislație ca stagii de cotizare, a relatat Antena 3 CNN.

Astfel, persoanele care, în ultimii doi ani anterior naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară. Aceste persoane au dreptul la recunoașterea perioadei de concediu de creștere ca „vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate”, conform OUG nr. 111/2010, a relatat sursa menționată mai sus.

Lista concediilor care sunt considerate vechime pentru stabilirea pensiei

1. Concediul de odihnă

Fiecare salariat trebuie să-și poată lua anual măcar 20 de zile libere, având dreptul la acestea prin Codul muncii, iar perioada de concediu este calculată la stagiul de cotizare.

„Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă”, prevede Codul muncii. Așadar, concediile fără plată sunt cele care nu se vor lua în calcul pentru vechimea în muncă.

2. Concediul pentru incapacitate de muncă

Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă, pentru accidente de muncă sau boli profesionale, se acordă în baza unui certificat medical, privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale.

„Perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă”, prevede Legea nr. 346/2002.

3. Concediile pe care le pot lua părinții pentru nașterea şi creșterea copiilor

Concediul de creștere a copilului, cel de risc maternal, concediul de maternitate, cel de acomodare, cel pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și cel paternal sunt luate în calcul ca perioade de cotizare pentru pensie.

Concediul de maternitate este luat de salariatele care urmează să nască, acordat împărțit între perioada de sarcină și cea de lăuzie (în total, cel mult 126 de zile). În acest caz, se acordă o indemnizație de 85% din media veniturilor din ultimele şase luni.

4. Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav

Angajații au dreptul și la un concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani, conform OUG nr. 158/2005. În cazul copilului cu handicap însă, pentru afecțiunile intercurente, concediul este până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Pentru acest tip de concediu există dreptul la o indemnizație lunară de 85% din baza de calcul, care este determinată ca medie a veniturilor lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară, potrivit avocatnet.ro.

5. Concediul de îngrijitor

Şi concediul de îngrijitor este recunoscut ca vechime în muncă, conform Codului muncii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: