O întâmplare neobișnuită a avut loc în județul Prahova, unde o pacientă care era transportată la un centru de dializă a fost abandonată temporar de șoferița ambulanței private care o transporta. Incidentul s-a petrecut în urma unor critici din partea pacientei la adresa modului de conducere al șoferiței, ceea ce a dus la o situație tensionată, finalizată cu oprirea ambulanței și lăsarea femeii pe marginea drumului, în apropierea unei păduri.
Criticile pacientei și reacția șoferiței
Norica Hîncu, pacienta în vârstă, era transportată la un centru de dializă din Ploiești, un drum pe care îl parcurgea în mod regulat. Femeia mai fusese implicată în trecut într-un accident cu o ambulanță similară, motiv pentru care a devenit precaută și vigilentă în ceea ce privește siguranța transportului. În timpul drumului către spital, pacienta a observat că șoferița ambulanței conducea într-un mod pe care l-a considerat agresiv și nesigur, așa că i-a atras atenția, rugând-o să fie mai atentă și să conducă mai precaut.
„După care, eu spunându-i chestia asta, ea s-a supărat, a oprit maşina şi m-a dat jos din salvare exact în pădure cum mergi spre Câmpina. M-a abandonat pur şi simplu în acel câmp”, spune Norica Hîncu, pacientă, potrivit Antena 3.
Imediat după ce a fost abandonată, pacienta a sunat la 112 pentru a cere ajutor
Coincidența a făcut ca o patrulă de poliție să treacă prin zonă chiar în acele momente. Norica Hîncu le-a explicat agenților de poliție ce s-a întâmplat, iar aceștia au intervenit rapid. În scurt timp, ambulanța s-a întors în locul unde o lăsase pe pacientă, dar aceasta a refuzat inițial să urce în vehicul, temându-se de o posibilă repetare a incidentului.
„După preluarea altor pacienţi din zonă, conducătoarea ambulanţei s-a întors, solicitându-i apelantei să urce, aceasta din urmă a refuzat, iar ambulanţa şi-a continuat deplasarea. Ulterior, conducătoarea s-a întors din nou, solicitând femeii să urce, aceasta a acceptat, continuând deplasarea către unitatea medicală”, a declarat Maria Magdalena Vîiu Rădulescu, IPJ Prahova.
Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Prahova, după ce a preluat alți pacienți, șoferița ambulanței s-a întors din nou la locul incidentului și a invitat-o din nou pe Norica Hîncu să urce în mașină. De această dată, pacienta a acceptat să continue drumul spre unitatea medicală.
Răspunsul centrului medical și al serviciului de transport
În urma incidentului, conducerea centrului medical responsabil pentru contractarea serviciului de transport al pacienților dializați a oferit un răspuns care a stârnit și mai multe controverse. Cristian Vintilescu, directorul centrului, a minimalizat situația, catalogând incidentul drept unul „minor”. El a subliniat că pacienta avea probleme neuropsihice, sugerând că situația nu merită atât de multă atenție mediatică.
„Mie mi se pare un incident minor. Mai ales că e vorba de o pacientă dializată cu probleme neuropsihice. Cred că televiziunile au lucruri mult mai importante de rezolvat. Nu a fost dată jos. Dânsa a cerut imperativ să se dea jos”, a declarat Cristian Vintilescu, director centru medical.
Cu toate acestea, această abordare a ridicat întrebări suplimentare cu privire la modul în care sunt tratate plângerile pacienților și la felul în care sunt gestionate conflictele dintre pacienți și personalul care ar trebui să le asigure siguranța.
Acest caz scoate în evidență mai multe aspecte legate de calitatea serviciilor de transport medical privat și de modul în care personalul tratează pacienții, în special cei vulnerabili. Deși centrul medical a încercat să minimizeze gravitatea situației, faptul că o pacientă dializată a fost lăsată singură, pe marginea drumului, într-o zonă izolată, ridică întrebări serioase cu privire la responsabilitatea celor implicați.