Redactia.ro
Home » Știri » Pensionare cu 13 ani mai devreme, în România! Cine sunt românii care se bucură de acest privilegiu

Pensionare cu 13 ani mai devreme, în România! Cine sunt românii care se bucură de acest privilegiu

 Plata pensiilor în februarie 2024: Ce trebuie să știi despre calendarul și modalitățile de plată

Pensionare cu 13 ani mai devreme, în România! Iată cine sunt românii care se bucură de acest privilegiu!

Pensionare cu 13 ani mai devreme, în România

În România, în următorul deceniu, vârsta de pensionare va crește semnificativ. Majoritatea românilor vor ajunge să se pensioneze la 65 de ani. Cu toate acestea, există două noi categorii de muncitori români care se pot pensiona anticipat cu până la 13 ani, fără niciun fel de penalizare. Această măsură a fost impusă printr-o decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Cine sunt românii care se bucură de acest privilegiu

Acești muncitori trebuie să fi lucrat cel puțin 30 de ani, din care 25 de ani în poziția de mineri sau energeticieni în termocentrale pe bază de cărbune. În interpretarea și aplicarea dispozițiilor legii, acești muncitori pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani, indiferent de condițiile în care a fost încadrată activitatea de angajator sau de tipul contribuției de asigurări sociale datorate de angajator, potrivit  Legii Pensiilor, conform Profit.ro.

Astfel, acești muncitori se pot pensiona la 52 de ani în cazul bărbaților și la 50 de ani în cazul femeilor. Conform sursei citate, lista beneficiarilor acestei prevederi gravitează între 3500 – 4000 de persoane.

„În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 56 indice 2 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată și completată prin Legea nr. 197/2021, dispozițiile legale evocate recunosc ope legis o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, corespunzător activității desfășurate cel puțin 30 de ani în locurile de muncă prevăzute de art. 30 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată și completată prin Legea nr. 197/2021, indiferent de condițiile în care a fost încadrată activitatea de angajator/fostul angajator, conform legislației anterioare, și indiferent de tipul contribuției de asigurări sociale datorate de angajator/fostul angajator″, a decis ÎCCJ.

Dezbaterea a plecat de la articolul 30 din Legea nr. 263/2010, unde se menționează:

„Activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui″.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: