Redactia.ro
Home » Știri » Românii, lăsaţi de izbelişte în cazul unui atac nuclear? De ce nu vor mai distribui autorităţile pastilele de iod

Românii, lăsaţi de izbelişte în cazul unui atac nuclear? De ce nu vor mai distribui autorităţile pastilele de iod

GALERIE FOTO (2) alexandru rafila iod

Harababura cu pastilele de iod ce ar trebui să ajungă la populaţie continuă. Deşi luni, 4 aprilie, ar fi trebuit ca aceste medicamente să meargă către pacienţii medicilor de familie, iată că distribuirea pilulelor a fost amânată.

De ce? Din cauză că medicii refuză, deocamdată, să le împartă oamenilor.

Ministerul Sănătăţii n-a informat populaţia aşa cum trebuie

Conform doctorilor din cabinetele medicale destinate familiilor, comunicarea proastă, logisitica deficitară şi carenţele administrative stau la baza refuzului medicilor. De asemenea, se pare că activitatea din cabinetele lor ar fi blocată pentru mai mult de 2-3 săptămâni. De cealaltă parte, Ministerul Sănătății susține că, în prezent, caută alte soluții.

Decizia mi se pare corectă pentru început şi cred că ar trebui renunţat la această idee. O vă explic foarte succint motivele pe care le am eu, şi pe care probabil le au toţi cei 11.000 de medici de familie din ţară.

La nivelul cabinetului meu sunt 1.370 de persoane eligibile de a primi iodură de potasiu. Imaginaţi-vă 1.370 dacă îi programăm, cum spunea domnul profesor Rafila, cum să îi programăm? 100 pe zi înseamnă trei săptămâni lucrătoare. 10 pe zi înseamnă 137 de zile.

În obiectiul de activitate a cabinetului de medicină de familie, indiferent pe ce lege este înfiinţat, nu figurează distribuţia de medicamente”, a explicat medicul Daniel Popovici la postul Antena 3.

Cum ajută pastilele cu iod în caz de atac nuclear

Medicii atrag atenția că pastilele cu iod nu se iau oricum, oricând și nu sunt recomandante tuturor. Practic, dacă nu sunt respectate indicațiile, pot face mai mult rău. Aceste pastile de iod se dau ca să se prevină captarea iodului radioactiv în tiroidă care duce la cancerul de tiroidă.

Studiile care s-au făcut pe parcursul timpului au arătat că persoanele de peste 40 de ani sunt mai puțin predispuse de a face un cancer tiroidian în cazul unei expuneri masive de iod radioactiv.

Din punct de vedere fiziologic al tiroidei, cu cât luăm mai repede aceste pastile, cu atât suntem mai protejați. Iodul pe care îl absorbim blochează producția de hormoni din tiroidă. Se recomandă să fie în două ore, maxim până în opt ore de când intrăm noi în contact. Cu cât mai repede cu atât mai bine”, a precizat dr. Antonela Burlacu la postul Pro TV.

Românii au mai trecut printr-un astfel de episod, în 1986, după accidentul nuclear de la Cernobîl. Atunci, pe lângă pastilele distribuite, oamenilor li s-a recomandat să fiarbă apa și să spele fructele și legumele.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: