Samuel French, actorul originar din Texas, cunoscut publicului larg pentru rolul agentului FBI sub acoperire CJ Robinson în filmul „Killers of the Flower Moon”, s-a stins din viață la doar 45 de ani, în urma unei lupte îndelungate cu cancerul.
Dispariția sa lasă un gol real în rândul actorilor care și-au construit cariera cu tăcere, talent și verticalitate. Pentru colegi, prieteni și public, Samuel French nu era doar un actor. Era o prezență. O voce caldă, o privire pătrunzătoare, o energie care transforma fiecare rol într-o confesiune.
Un copil din Clifton, cu vise mari și pași simpli
Născut pe 26 ianuarie 1980, în orașul Clifton din statul Texas, Samuel French a fost crescut într-o familie modestă, într-un mic oraș rural unde lumea era simplă, iar valorile aveau greutate. A urmat liceul în orașul natal, unde s-a remarcat prin naturalețea cu care recita poezii și monologuri în cadrul serbărilor școlare. Învățătoarea lui de literatură a fost prima care a spus, fără ezitare: „Samuel va fi actor. Și va fi unul dintre aceia pe care îi ții minte.”
După terminarea liceului, s-a mutat la Austin, orașul universitar și cultural care i-a oferit primele cursuri de actorie și prima întâlnire reală cu scena. Ulterior, s-a stabilit la Dallas, unde a început să joace în piese independente, spoturi comerciale și scurtmetraje. Cei care l-au cunoscut atunci spun că era un tânăr cu o sensibilitate aparte, cu un fel de a spune replicile de parcă le-ar fi trăit cu fiecare celulă.
De la Texas Rising la Hollywood. Drumul spre recunoaștere
Primul său contact cu televiziunea a venit odată cu apariția în mini-seria „Texas Rising”, o producție History Channel în care a avut un rol secundar, dar intens. A urmat apoi „Fear the Walking Dead”, unde l-a interpretat pe Ben, un personaj marginal, dar de impact. Era acolo o privire care spunea mai multe decât replicile, un ton care nu putea fi uitat.
Samuel nu s-a grăbit spre faimă. N-a avut nici PR agresiv, nici interviuri pompoase. A preferat munca. A acceptat proiecte mici, independente, uneori prost plătite, dar oneste. A fost parte din filme precum Pegasus: Pony With a Broken Wing, The Pro Bono Watchman sau Blood Dried Hands, lansat în 2024 – un thriller care a rulat în câteva festivaluri de nișă, dar care a adus pentru French o nominalizare la premiile unui mic festival californian, pentru rol principal masculin.
Însă momentul său de recunoaștere reală a venit cu rolul din filmul lui Martin Scorsese, Killers of the Flower Moon, în care l-a interpretat pe agentul CJ Robinson. Era un personaj complicat – lucid, rece, dar vulnerabil. A reușit să construiască din el o figură care atrăgea și îndepărta în același timp. A fost, pentru mulți, actorul surpriză al filmului. Critici de film au scris despre el că „a oferit o interpretare în linie joasă, dar cu o încărcătură emoțională care a rămas în aer după fiecare scenă”, relatează bzi.ro.
Towpath – ultimul său rol, ultimul său testament artistic
French filma deja Towpath când diagnosticul său s-a agravat. Filmul, un thriller polițist scris și regizat de Paul Sinacore, i-a oferit unul dintre cele mai solicitante roluri din carieră: detectivul Bernard Crooke. Un bărbat singur, dărâmat de propriile eșecuri, prins într-un caz care scoate la iveală întunericul din oameni – și din el însuși.
Paul Sinacore a publicat un mesaj emoționant pe rețelele sociale, în care a descris munca alături de Samuel French drept „o experiență creativă intensă, care a marcat întregul proiect”. „Towpath nu ar fi existat fără el”, a scris regizorul. „Avea un foc interior pentru actorie care ardea în fiecare cadru, nefiltrat, curajos, viu.”
Samuel a continuat filmările chiar și în perioadele în care tratamentele îl slăbeau. Nu s-a plâns niciodată. Nu a cerut pauze mai lungi. Era acolo, la timp, cu textul știut, cu aceeași implicare. „Nu se prefăcea că e un detectiv. Era detectivul. L-a locuit complet”, a spus Sinacore. Din păcate, actorul nu a mai apucat să vadă versiunea finală a filmului. Producția urmează să fie lansată postum, iar echipa a anunțat deja că îi va dedica întreaga peliculă.
Samuel French, tatăl care vorbea cu blândețe despre fiica lui
Dincolo de platourile de filmare, Samuel era un om extrem de rezervat în privința vieții personale. Nu apărea la evenimente mondene, nu dădea interviuri despre viața de familie. Dar toți cei care l-au cunoscut știu că fiica lui era lumina ochilor săi.
„Vorbea mereu despre ea”, povestește Sinacore. „Nu se lăuda, nu o făcea cu emfază. Era acel tip de mândrie tăcută, caldă. Spunea că tot ce face, face pentru ca ea să fie mândră, într-o zi.” Prietenii apropiați spun că Samuel era genul de tată care cocea brioșe pentru școală, care mergea la toate serbările, care se emoționa la poeziile de clasa a treia. Un actor care trăia roluri grele, dar care se topea în fața unui desen colorat cu carioci.
Reacții din lumea cinematografiei
Anunțul morții sale a generat o undă de șoc în rândul colegilor de breaslă. Actrița Maura Hendricks, partenera sa din The Pro Bono Watchman, a scris pe Instagram: „Samuel nu juca, Samuel trăia. Învățai enorm doar privindu-l. Un suflet profund, generos, misterios.”
Directorul de casting James Michael Leigh, care l-a descoperit pentru Fear the Walking Dead, a declarat pentru o publicație de specialitate: „A fost una dintre cele mai frumoase surprize ale carierei mele. A venit la casting în cămașă gri și blugi uzați, cu ochii obosiți, dar cu o energie pe care nu o puteai ignora. L-am distribuit pe loc.”
Pe rețelele sociale, hashtag-ul #SamuelFrench a devenit viral în primele ore după anunț. Mii de fani și colegi din industrie și-au exprimat regretul, amintindu-și replici, scene, interviuri și gesturi de pe platou. Pentru mulți, moartea sa a fost simțită ca o pierdere personală.
Moștenirea lăsată în urmă de Samuel French
Acum, că Samuel French nu mai este printre noi, rămâne ceea ce a lăsat în urmă: filme, scene, replici, tăceri. Un rol în Killers of the Flower Moon, care va fi redescoperit cu alte emoții. Un ultim film – Towpath – care promite să devină cult, tocmai pentru intensitatea lui finală. Și, mai ales, o amintire.
O amintire despre cum poți fi bun, profund și adevărat într-o industrie care rareori mai apreciază aceste calități. O amintire despre un actor care nu a interpretat doar personaje, ci a reamintit, prin fiecare dintre ele, că umanitatea e cel mai puternic rol pe care îl putem juca.
Samuel French a murit la doar 45 de ani, în Waco, Texas, după o luptă lungă și demnă cu cancerul. Dar rolurile sale continuă. Scena nu se închide. Se deschide altfel. Mai tăcut. Mai adânc. Mai real. Iar cine l-a văzut măcar o dată jucând știe că, într-un fel, nu a plecat niciodată.