Redactia.ro
Home » Știri » Schimbări în Codul Rutier: O nouă regulă pentru tinerii amatori de electrice

Schimbări în Codul Rutier: O nouă regulă pentru tinerii amatori de electrice

cod rutier

Schimbări în Codul Rutier! O nouă regulă pentru tinerii amatori de electrice. Iată detaliile!

Schimbări în Codul Rutier

România se confruntă în continuare cu o problemă majoră atunci când vine vorba de accidentele rutiere cu victime, ocupând primul loc în Europa în această statistică dezolantă. Pe lângă alte cauze, trotinetele electrice și bicicletele au devenit un element semnificativ al acestei probleme. Din acest motiv, este imperios necesară revizuirea Codului Rutier.

Un nou proiect de lege, care a primit raport de adoptare în Camera Deputaților, propune introducerea în Codul Rutier a unei vârste minime obligatorii de 16 ani pentru conducerea bicicletelor și trotinetelor electrice pe drumurile publice din România. Mai mult decât atât, în cazul trotinetelor închiriate prin intermediul aplicațiilor mobile, șoferii vor fi obligați să completeze un chestionar de legislație rutieră format din cinci întrebări obligatorii.

Amenzi pentru nerespectarea noilor reguli

Potrivit noului proiect de lege, se va schimba și definiția trotinetelor electrice, acestea fiind considerate „vehicule cu două sau trei roți, cu o viteză maximă prin construcție de 25 km/h și echipate cu un motor electric cu o putere nominală maximă de 2 kW.”

„Conducerea unei biciclete sau trotinete electrice pe drumurile publice va fi permisă doar celor cu vârsta de cel puțin 16 ani”, precizează un amendament al Comisiei juridice la acest proiect de lege.

Pe lângă cerința de vârstă minimă, bicicletele, trotinetele electrice și mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizante-fluorescente. Altfel, acestea vor fi interzise să circule.

Protecția șoferilor

O altă schimbare importantă este impunerea obligativității purtării căștii de protecție pentru șoferii de biciclete și trotinete electrice care circulă pe partea carosabilă. Excepție fac trotinetele închiriate, care nu vor fi supuse acestei cerințe. În plus, trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților. În cazul trotinetelor electrice în regim de self-service, la efectuarea plății în aplicație, utilizatorii vor trebui să completeze un chestionar cu cinci întrebări obligatorii legate de legislația rutieră.

„Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete sau trotinete electrice pe drumurile publice, atunci când se deplasează pe partea carosabilă, cu excepţia trotinetelor închiriate. Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor. În cazul trotinetelor electrice în regim de self-service, la efectuarea plăţii, în aplicaţie se va introduce şi se va completa un chestionar de 5 întrebări obligatorii referitoare la legislaţia rutieră”, mai arată proiectul.

Încălcarea noilor prevederi se va pedepsi cu amenzi serioase, însă cuantumul acestora va fi stabilit în săptămânile următoare de către deputații din Comisia juridică a Parlamentului.

Schimbările propuse în Codul Rutier vin ca răspuns la o realitate alarmantă din România, unde accidentele rutiere cu implicarea bicicletelor și trotinetelor electrice au devenit din ce în ce mai frecvente. Aceste modificări au ca scop protecția tinerilor și îmbunătățirea siguranței pe drumurile publice, în speranța de a reduce numărul de accidente și victime în țară.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: