Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Tradiții și obiceiuri în ajunul Sfântului Gheorghe 2024. Ce trebuie să facă orice creștin

Tradiții și obiceiuri în ajunul Sfântului Gheorghe 2024. Ce trebuie să facă orice creștin

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit în fiecare an pe data de 23 aprilie, fiind unul dintre cei mai respectați sfinți din creștinătate. Originar dintr-un cuvânt grecesc care înseamnă „agricultor”, numele său subliniază conexiunea profundă cu pământul și cultivarea acestuia.

Tradițiile care preced sărbătoarea Sfântului Gheorghe sunt bogate și variază de la alungarea spiritelor malefice la ritualuri pentru fertilitate și prosperitate. În ajunul sărbătorii, pe 22 aprilie, se desfășoară „Sângiorzul vacilor” sau „Alesul”. Această veche tradiție marchează începutul anului pastoral, stabilind cine va fi ciobanul principal, selectând mieii și pregătind oile pentru muls.

Ritualuri de protecție și prosperitate

În aceeași zi, gospodarii folosesc plante cu puteri magice, precum usturoiul, rugul de măceșe, pelinul, rostopasca sau leușteanul pentru a proteja gospodăriile de spiritele malefice și strigoii care umblă noaptea. Un alt ritual popular este „colacul oilor”, un colac din făină pură de grâu, apă și sare, care se unge cu gălbenuș de ou și se pune pe marginea găleții la primul muls. Acesta este rupt de doi pastori, iar cel care rămâne cu partea mai mare este considerat a avea noroc în producția de lapte pe timpul verii.

Veghe și rugăciune

Tradiția spune că în ajunul sărbătorii Sfântului Gheorghe cerurile se deschid și sfinții îndeplinesc dorințele celor care se roagă cu sinceritate. Mulți credincioși petrec noaptea în veghe, considerând că acest act de devoțiune îi va ține sănătoși și viguroși pe tot parcursul anului.

Rugăciunea specifică acestei nopți este una de mijlocire, în care Sfântul Gheorghe este invocat să fie protectorul celor săraci, vindecătorul bolnavilor și îndrumătorul celor rătăciți.

Alte tradiții legate de ajunul Sfântului Gheorghe

În ajunul sărbătorii, este obiceiul ca gospodarii să ducă vitele în câmpurile de grâu pentru a asigura o recoltă bogată. De asemenea, uneltele de țesut sunt scoase în curtea casei de către gospodine pentru a avea spor la muncă pe tot parcursul anului. Pentru fetele de măritat, se spune că pot vedea chipul ursitului dacă privesc într-o găleată plină cu apă în noaptea de Sfântul Gheorghe. Acestea mai pot semăna usturoi, care, consumat după un an, se crede că le va aduce sănătate și căsătorie rapidă.

Aceste tradiții reflectă o înțelegere profundă a legăturii dintre om, natură și divin, celebrând și astăzi valorile și credințele care au modelat comunitățile de-a lungul secolelor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini