Câinii sunt animale de bază când vine vorba de astfel de situații, de calamităţi naturale. Animalele au mers în Turcia împreună cu dresorii lor, Romică Daniel Chinţoi și Mihai Negoiță.
Echipele de salvare trimise din România as-au întors în ţară. Printre salvatori se află și doi câini eroi, Zura și Akim, care au fost în Turcia ca să salveze vieți.
Cum a găsit Zura supravieţuitori
Imaginile cutremurătoare surprinse după cutremurul din Turcia fac înconjurul lumii. Un tată își ține de mână fiica decedată care a fost victima cutremurului puternic de luni, 6 februarie. Un tată își ține de mână fiica strivită de straturile de moloz ale unei clădiri din orașul turc Kahramanmaras.
„Eu și colegul meu, Mihai, împreună cu câinii noștri, Zura și Achim, am ajutat la cercetarea zonelor care prezentau interes din punct de vedere al vieților omenești. Acolo, noi mergeam cu câinii, cu camere, cu senzori acustici, în speranța că vom putea descoperi chiar și cele mai mici semne că cineva ar putea fi în viață, ca să poată să sape colegii de la IGSU.
Săpatul acesta implică o zonă foarte mare, iar dacă sapi la nimereală, poți să riști să pui viața oamenilor în pericol. În afară de victimele pe care le vezi, și le auzi țipând, sunt și victime inconștiente.
Și ne folosim de nasul câinilor, care este foarte sensibil, ca să identificăm locul”, a explicat Romică Chințoi, dresorul căţeluşei Zura, conform click.ro.
Zura şi stăpânul, în frig şi în foame
„Nu ne-a păsat că ne este frig sau foame. Și ce frig am tras în primele două zile. Nu se găsea motorină. Au surse bune de căldură, însă ele funcționează pe motorină. Combustibil care era folosit și la transport.
Stăteam multe ore în teren cu Zura și ne era greu să ne transportăm de colo-colo. Toți salvatorii aveam echipamente grele. Plus că erau și alte scule de 200 de kilograme, generatoare, lumini, un felinar imens, tot felul de obiecte care erau necesare”, a spus salvatorul voluntar.
Toți câinii trimiși în Turcia sunt salvatori. O asociație care colaborează cu departamentul de situații de urgență a spus că anual, animalele au chiar și 20 de misiuni de căutare a persoanelor dispărute.
„Am trimis pe Zura și Aki. Atât Mihai, cât și Romică sunt experimentați. Câinii sunt atestați. Sunt câini devotați și vor vedea această deplasare nu ca o tragedie, ci ca o oportunitate.
Câinii de căutare sunt cea mai eficientă variantă de a găsi oameni in dărâmături. Acolo unde nu merge tehnologia, funcționează câinele. Omul emană un miros și acest miros iese la suprafață prin crăpături”, spune și Vlad Popescu, președinte Clubul Câinilor Utilitari.