Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cum se scrie corect: de asemenea sau de asemeni?

Cum se scrie corect: de asemenea sau de asemeni?

Cum se scrie corect: de asemenea sau de asemeni

Să vorbim corect este un lucru foarte important, dar scrierea este acum chiar mai importantă, având în vedere că socializăm pe rețelele de profil și comunicăm mai degrabă în scris, decât prin vorbire. Iată cum se scrie corect „de asemenea” sau „ de asemenea”, dar și alte greșeli pe care le fac românii destul de frecvent.

Care e varianta corectă de asemenea sau de asemeni?

Cum ar trebui să spunem, de fapt: de asemenea sau de asemeni? Dacă ți-a trecut vreodată prin cap această întrebare, iată că vei afla care este răspunsul corect! Este vorba despre prima variantă, „de asemenea”, aceasta fiind cea corectă. „De asemenea” este o locuțiune adverbială a cărei singură variantă corectă este aceasta, chiar dacă uneori mai întâlnim și varianta „de asemenea”.

Ce alte greșeli de scriere mai fac românii

Aceasta nu este singura greșeală pe care o fac românii. Sunt multe alte scăpări gramaticale care ar trebui să ne preocupe. Astfel, una dintre ele este folosirea verbului „a plăcea”.

„De multe ori aud persoane care spun «i-ar place» în loc de «i-ar plăcea», fiind vorba de condiţionalul optativ care se formează de la infinitivul verbului. O altă problemă este pentru mulţi imperativul negativ care se formează tot de la infinitiv. «Taci!» – «Nu tăcea!» este corect, în loc de «Nu tace!». Un alt exemplu ar fi «Nu te complăcea într-o situaţie umilitoare!» în loc de «Nu te complace într-o situaţie umilitoare!». De asemenea, românii au o problemă cu ştiinţă/conştiinţă, pe care le mai scriu cu un singur «i»”, a explicat profesoara de limba română Ecaterina Stanca, de la Colegiul Naţional «Tudor Vianu» din Capitală.

Ochi albaștrii sau ochi albaștri?

„O altă problemă pe care am întâlnit-o este la genitivul dativ singular, care se formează de la nominativ plural. Spre exemplu, corect este «regulamentul ordinii», nu «regulamentul ordinei». De asemenea, unii români nu ştiu că atunci când un adjectiv este trecut în faţa substantivului, acesta preia articolul, adică «ochii albaştri» devine «albaştrii ochi». Şi la pronume au probleme, spre exemplu, nu prea se ştie că «eu însumi», la feminin este «eu însămi», iar «noi înşine» este «noi însene»”, a mai spus profesoara.

„În limba română, pronumele relativ «care» cu funcţie sintactică de complement direct trebuie să fie însoţit de prepoziţia «pe», explică specialista.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: