Redactia.ro
Home » Știri » Care este procesul de limpezire a vinului – Secretele unei bauturi de calitate

Care este procesul de limpezire a vinului – Secretele unei bauturi de calitate

GALERIE FOTO (3)

Procesul de vinificatie

Selectarea strugurilor toamna este cruciala. Aroma intensa a strugurilor dulci atinge cote maxime in sezonul de tranzitie. Raportul echilibrat intre aroma dulce-amaruie a vinului este  determinat de momentul recoltarii strugurilor.

In ciuda faptului ca beneficiem de vase din inox in care am putea pastra strugurii, traditia joaca un rol esential in acest proces. Folosirea vaselor de lemn  ajuta strugurii sa isi pastreze aroma lor naturala.

Procesul de limpezire a vinului

Calitatea unui vin clar este o conditie stricta pentru plasarea sa in topul acestei categorii de produse. Claritatea vinului reprezinta un indicator transparent catre nivelul de maturitate si calitatea produsului respectiv. Rolul procesului de limpezire a vinului este sa stabileasca cat de limpede va fi textura urmatoarei sticle de vin care se va servi pe masa unei familii romanesti sau pe masa unui restaurant select.

Metode de stabilizare a vinului

Metoda universal acceptata pentru stabilizarea vinului este bentonizarea. Ea presupune folosirea bentonitei alimentare in procesul de limpezire a vinului. Totodata, folosirea bentonitei alimentare imbunatateste semnificativ calitatea culorii  si texturii, insa nu intervine asupra gustului.

Etape in stabilizarea vinului alb si vinului rose:

Dupa etapa de tragere a vinului de pe drojdie cand acesta a atins nivelul de fermentatie optim, stabilizarea se realizeaza in urmatoarele etape:

  • Folosirea dioxidului de sulf.
  • Bentonizarea- adaugarea bentonitei alimentare. Bentonita se amesteca cu o cantitate redusa de apa(10%) si se lasa timp de 24 de ore. Ulterior, se omogenizeaza bentonita si apa. Apoi se filtreaza de impuritati. In forma sa finala, ea se adauga in vin. Eficienta acestui proces va fi vizibila intr-un interval de 2-5 zile.
  • Tragerea vinului de pe bentonita- dupa 3-5 zile vinul trebuie tras de pe bentonita. In continuare, se vor trimite cateva probe la un laborator.
  • Etapa de filtrare. Dupa ce ati obtinut rezultatele asteptate, puteti incepe sa filtrati vinul.

Etape in tratamentul de stabilizare a vinului rosu:

Tratemantul vinului rosu prezinta cateva etape comune cu cele ale vinului alb sau roze.

  • Adaugarea dioxidului de sulf;
  • Bentonizarea in doze mici- maximum 40 grame pe 100 litri de vin. In acest caz, sunt recomandate o serie de teste de laborator pentru a stabili cantitatea necesara de bentonita pentru stabilizarea vinului rosu;

Asadar, folosirea bentonitei alimentare ajuta vinul sa atinga criteriile de calitate ale acestei categorii de produse. Preparea unui vin de calitate contribuie la sustinerea momentelor speciale, indiferent in ce forma este servit acest produs. Fie ca este servit intr-un restaurant select, fie la o masa in familie, vinul reprezinta simbolul succesului si bunastarii in viata.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini