Redactia.ro
Home » Știri » De ce a ajuns să fie interzisă Ranitidina? Sute de mii de români nu o mai găsesc acum în farmacii

De ce a ajuns să fie interzisă Ranitidina? Sute de mii de români nu o mai găsesc acum în farmacii

De ce a ajuns să fie interzisă Ranitidina_

Medicamentul prescris pentru problemele de stomac, Ranitidina, a fost scos din farmacii de Agenția Națională a Medicamentului. Această măsură a fost luată la începutul acestui an, după ce au fost depistate impurități nitrozaminice, care pot produce cancer.

De ce a ajuns să fie interzisă Ranitidina? Sute de mii de români nu o mai găsesc acum în farmacii

La începutul acestui an s-a descoperit că medicamentul Ranitidina conține substanțe care pot produce cancer, motiv pentru care Agenția Națională a Medicamentului a decis să scoată de la vânzare acest produs. Această decizie se va menține până când Comisia Europeană va lua o decizie.„Ca urmare a suspendării de către Directoratul European pentru Calitatea Medicamentului (EDQM) a Certificatelor de conformitate cu Farmacopeea Europeana (CEP) pentru substanţa activă Clorhidrat de ranitidină, din cauza detectării prezenţei de impurităţi nitrozaminice (NDMA), Agenţia Naţională a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) a dispus, ca măsură de precauţie, blocarea la vânzare la nivel de farmacie, a medicamentelor pe bază de ranitidină, atât a formelor farmaceutice cu administrare orală cât şi a soluţiei injectabile, până la emiterea de către Comisia Europeană a unei decizii referitoare la medicamentele care conţin ranitidină, afectate de această neconformitate de calitate”, a anunţat ANMDMR.

Astfel, medicii au fost instruiți să sfătuiască pacienții să nu mai folosească acest medicament, dar să nu-l întrerupă brusc tratamentul, și ulterior să înlocuiască cu altceva. Ranitidina este un medicament folosit pentru arsurile gastrice și ulcere stomacale. Agenția Europeană pentru Medicamente a declarat că ranitidina conține nitrosodimetilamina, substanță cunoscută și sub denumirea de dimetilnitrosamină, care ar putea produce cancer. De asemenea, această substanță se află și în apă și alimente, chiar și în carne, dar nu este dăunătoare atunci când este vorba de cantități mici.

Pentru ce se recomandă Ranitidina

Ranitidina este o substanță antiulceroasă, folosită foarte des în România, pentru ameliorarea durerilor de stomac și în problemele gastrointestinale. Acest medicament se folosea în caz de ulcer gastro-duodenal activ, profilaxia recăderilor ulcerului duodenal, esofagită de reflux și sindrom Zollinger-Ellison.

Substanțele nitrozaminice găsite în Ranitidină, pot apărea din fabricarea medicamentului, în timpul procesului de sinteză a substanței acvtive, din cauza unei combinații folosită de reactivi, solvenți, catalizantori și materii prime, impurități și produși de descompunere. Această decizie a venit după ce în Statele Unite ale Americii au izbucnit la sfârșitul anului trecut un scandal cu privire la retragerea de pe piață a produsului Zantac care conține ranitidină. Astfel, Uniunea Europeană a decis ca medicamentul Ranitidinină, folosit în număr mare în statele din Europa, să fie scos de pe piață. Așadar, toate medicamentele care conțin Ranitidină au fost blocate de la vânzare. Ranitidina este un medicament cu o tradiție, având un preț ieftin pe piață. De asemenea, este posibil ca cercetătorii să formeze un nou timp de medicament, de acest gen, care să nu conțină substanțe cancerigene, dar care să aibă un preț mult mai scump, așa cum s-a mai întâmplat și în anii trecuți. În septembrie 2019, autoritățile reglementare în domeniul medicamentelor din SUA și Uniunea Europeană au anunțat că vor reeavalua siguranța medicamentelor cu ranitidină.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: