Redactia.ro
Home » Știri » Ce coloranți alimentari artificiali conțin preparatele consumate de români și ce provoacă în organism

Ce coloranți alimentari artificiali conțin preparatele consumate de români și ce provoacă în organism

Ce coloranți alimentari artificiali conțin preparatele consumate de români și ce provoacă în organism

Iată ce coloranți alimentari artificiali conțin preparatele consumate de români și ce provoacă ele în organism, pentru că prezintă o serie de riscuri pentru sănătate.

Ce coloranți alimentari artificiali conțin preparatele consumate de români și ce provoacă în organism

Colorantii alimentari artificiali sunt folositi în industria de profil de decenii întregi. Sunt substanțe chimice care au fost dezvoltate pentru a spori aspectul alimentelor, oferindu-le o culoare artificială, majoritatea sunt toxici, iar copiii sunt cei mai mari consumatori.

Potrivit dr. Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie – Cabinet Planificare familială din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, în prezent, coloranții alimentari aprobați pentru utilizare de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) sunt:

  • Albastru nr. 1 (Brilliant Blue): un colorant albastru-verzui utilizat în înghețată, conserve de mazăre, supe ambalate, gheață și glazuri;
  • Albastru nr. 2 (Indigo Carmine): un colorant albastru regal găsit în bomboane, înghețată, cereale și gustări;
  • Galben nr. 5 (tartrazină): un colorant galben-lămâie care se găsește în bomboane, băuturi răcoritoare, chipsuri, floricele și cereale;
  • Galben nr. 6 (Sunset Yellow): un colorant galben-portocaliu care este utilizat în bomboane, sosuri, produse de patiserie și fructe conservate;
  • Roșu nr. 3 (eritrozină): o culoare roșu-cireașă folosită în mod obișnuit în bomboane, gheață și jeleuri pentru decorarea torturilor;
  • Roșu nr. 40 (roșu Allura): un colorant roșu închis care este utilizat în băuturi sportive, bomboane, condimente și cereale.

Majoritatea coloranților artificiali sunt preparați din petrol

Majoritatea coloranților alimentari artificiali sunt preparați din petrol, un derivat de gudron de cărbune, și produse petrochimice. Ei pot reduce, de asemenea, imunitatea, și prezintă o serie de riscuri pentru sănătate. De la apariția tulburărilor de comportament la copii, până la declanșarea cancerului, mai târziu în viață.

„Aceste substanțe chimice s-au dovedit a provoca mai multe tipuri de cancer, sterilitate masculină, ADHD (tulburare de hiperactivitate) și multe alte probleme de sănătate. Coloraţii alimentari sintetici sunt prezenţi în aproape toate alimentele identificate în supermarketuri. Cea mai mare parte a junk-food-ului, alimente și băuturi, precum sucurile, conțin coloranți artificiali. Unii somoni conțin, de asemenea, un colorant alimentar roșu, care este adăugat de către unele crescătorii de somon pentru a-i da acestuia un aspect mai apetisant”, a spus medicul Cristina Cornoiu, potrivit adevarul.ro.

Există alternative: coloranții naturali

Faţă de coloranţii alimentari sintetici, coloranţii naturali nu oferă culori la fel de concentrate, pot modifica gustul alimentelor şi sunt mai sensibili la căldură.

  • Culoarea galben: din șofran înmuiat în apă și stors sau din zahăr caramelizat.
  • Culoarea verde: de la alge marine sau spanac.
  • Culoarea roșu: de la suc de sfeclă sau de boia, ori de la flori uscate de hibiscus.
  • Culoarea roz: de la sfecla roșie.
  • Culoarea violet: din afine proaspete sau congelate, ori din sucul de struguri sau de varză roșie.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: