Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă cu apa ținută la soare, în sticlă de plastic. Riscul dezvoltării unor boli grave

Ce se întâmplă cu apa ținută la soare, în sticlă de plastic. Riscul dezvoltării unor boli grave

Ce se întâmplă cu apa ținută la soare, în sticlă de plastic. Riscul dezvoltării unor boli grave

Ce se întâmplă cu apa ținută la soare, în sticlă de plastic. Iată care este riscul! Medicii susuțin că se pot dezvolta boli grave!

Ce se întâmplă cu apa ținută la soare, în sticlă de plastic

Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă și prorector la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, a subliniat pericolul depozitării pe termen lung a apei în recipienți de plastic, chiar și la temperaturi optime. El a explicat că particule extrem de mici migrează din materialul plastic în apa conținută, constituind un risc pentru sănătate.

Cu atât mai alarmantă devine situația atunci când temperatura crește spre 40 de grade Celsius și recipientele de plastic sunt expuse la razele solare. Aceste condiții acționează ca un catalizator, accelerând rata de migrare a compușilor chimici din PET (polietilentereftalat). Astfel, este necesară o atenție deosebită nu doar la data de expirare a unui produs, ci și la condițiile de depozitare.

Medicul Nechifor a subliniat importanța conștientizării acestor aspecte și necesitatea acordării unei atenții deosebite în depozitarea apei și a altor lichide în recipienți de plastic expuși la soare și temperaturi ridicate. Prin adoptarea unor măsuri de precauție adecvate, putem minimiza riscul de a dezvolta afecțiuni grave asociate cu consumul de apă contaminată cu compuși chimici proveniți din plastic.

„Pericolul poate apare atunci când discutăm de depozitarea pe termen lung, chiar și la temperaturi optime a apei în recipienți de plastic. Știm cu siguranță că particule de foarte mici dimensiuni migrează din materialul plastic în apă.

Cu atât mai mult, când temperatura crește spre 40 de grade, și expunerea la razele solare a acestor recipienți crește, se acționează ca un catalizator și avem o creștere a ratei de migrare a compușilor chimici din pet. Așadar, nu este nevoie doar să fim atenție la data de expirare a unui produs. Trebuie să acordăm o atenție deosebită condițiilor de depozitare”, susține medicul Alexandru Nechifor, relatează adevarul.ro. 

Specialistul a explicat faptul că substanțele toxice pot ajunge în apa din sticlele de plastic în urma unei perioade îndelungate de păstrare în condiții necorespunzătoare. Printre aceste condiții se numără expunerea la temperaturi ridicate, expunerea la raze solare, înghețul și altele.

Riscul dezvoltării unor boli grave

Medicul, care urmează în prezent un program de cercetare clinică la Harvard Medical School, a explicat riscurile la care se expun oamenii care consumă apa ținută la soare, în sticlă de plastic.

„Este greu de cuantificat pe termen lung care vor fi toate consecințele interacțiunii organismului uman cu microplasticul, asta ne va demonstra timpul și studiile ce s-au început.

Tragem, totuși, un mare semnal de alarmă cu grijă deosebită pe care ar trebui să o abia atât comercianții, mari și mici cât și transportatori și consumatorii finali asupra condițiilor de păstrare a apei și a alimentelor în acesta perioada caldă”, a spus doctorul Alexandru Nechifor, potrivit aceleași surse. 

Potrivit specialistului, expunerea oamenilor la microplastice este mai mare în special prin utilizarea ambalajelor din plastic. Acest lucru se datorează migrației unor substanțe chimice din plastic către alimentele sau băuturile conținute în aceste ambalaje.

„Exemple de materiale plastice care contaminează alimentele au fost raportate la majoritatea tipurilor de plastic, inclusiv stiren din polistiren, plastifianți din PVC, antioxidanți din polietilenă și acetaldehida din PET”, atrage atenția dr. Nechifor, conform sursei citate. 

 

Sursa foto: zcj.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: