Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă în creierul tău dacă obișnuiești să consumi mâncare de tip fast food

Ce se întâmplă în creierul tău dacă obișnuiești să consumi mâncare de tip fast food

mancare fast food

Există o zicală care spune că suntem ceea ce mâncăm. De obicei, ne este greu să rezistăm tentației de a consuma produse dulci sau grase, deoarece le consideram mai gustoase decât altele. Totusi, conform unui nou studiu, consumul acestor alimente poate deveni o obișnuință de care cu greu vom putea scăpa. Asta nu datorită voinței noastre slabe, ci a creierului care devine obișnuit cu astfel de produse și începe să le prefere în detrimentul alimentelor sănătoase.

Motivul pentru care preferăm alimentele nesănătoase. Nu este alegerea noastră, ci a creierului

Dacă ești fan al cartofilor prăjiți, chipsurilor, batonelor de ciocolata sau altor alimente bogate în grăsimi și zahăr, este posibil să-ți fie dificil să îți schimbi preferințele culinare atunci când întâmpini probleme de sănătate sau îți propui să slăbești câteva kilograme. Explicația este una simplă, dar neașteptată și nu are legătura cu voința personală, ci cu schimbările care se produc în creierul tău atunci când consumi alimente nesănătoase.

Cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Metabolismului din Köln şi de la Universitatea Yale au ajuns la o concluzie foarte interesantă după ce au realizat un mic experiment. „Pe baza unui studiu intervenţional utilizat pe participanţi sănătoşi, cu greutate normală, demonstrăm că, independent de creşterea în greutate corporală şi de modificările markerilor metabolici, expunerea la alimente (cu conţinut ridicat de grăsimi şi zahăr) reduce preferinţele pentru alimente cu conţinut redus de grăsimi”, este concluzia la care au ajuns aceștia.

Ce se întâmplă în creierul tău dacă obișnuiești să consumi mâncare de tip fast-food

Mâncarea de tip fast food poate declanșa anumite reacții în creierul tău, care explică de ce astfel de alimente sunt atât de atrăgătoare și pot crea dependență:

Creșterea nivelului de dopamină – fast food-ul poate crește nivelul de dopamină din creierul tău, un neurotransmițător asociat cu recompensa și plăcerea. Aceasta poate declanșa un ciclu de dependență, unde îți dorești din ce în ce mai mult astfel de alimente pentru a obține aceeași cantitate de plăcere.

Scăderea activității neuronale – cercetările au arătat că alimentele bogate în grăsimi și zaharuri pot reduce activitatea neuronilor responsabili de controlul poftelor și a apetitului, făcându-te să te simți mai puțin sătul și mai tentat să mănânci mai mult.

Creșterea inflamației – fast food-ul poate conține aditivi alimentari și grăsimi care pot crește inflamația în corpul tău, inclusiv în creier. Această inflamație poate fi asociată cu anumite boli, cum ar fi obezitatea și depresia.

Schimbarea preferințelor gustative – consumul frecvent de alimente bogate în grăsimi și zaharuri poate schimba preferințele tale gustative și poate face alimentele sănătoase să pară mai puțin apetisante.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: