Redactia.ro
Home » Știri » Constantin Bălăceanu-Stolnici, înmormântat cu onoruri militare. Academicianul a murit la 100 de ani 

Constantin Bălăceanu-Stolnici, înmormântat cu onoruri militare. Academicianul a murit la 100 de ani 

Constantin Bălăceanu-Stolnici, înmormântat cu onoruri militare. Academicianul a murit la 100 de ani. Iată imaginile!

Constantin Bălăceanu-Stolnici, înmormântat cu onoruri militare

În data de 23 august 2023, la Cimitirul Bellu din București, a avut loc ceremonia de înmormântare a celebrului intelectual, academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici. Evenimentul solemn a fost marcat de prezența unui contingent militar care a onorat memoria distinsului academician.

Constantin Bălăceanu-Stolnici, un ilustru membru al Academiei Române din anul 1992, s-a stins din viață la vârsta de 100 de ani, lăsând în urmă o bogată moștenire intelectuală și culturală. Trecerea sa în neființă a reprezentat o pierdere profundă pentru comunitatea academică și pentru întreaga societate românească.

Ceremonia de înmormântare a fost marcată de solemnitate și respect pentru contribuția remarcabilă a lui Constantin Bălăceanu-Stolnici la dezvoltarea culturii și științei în România. Prezența unui contingent militar care a acordat onoruri speciale academicianului a subliniat importanța și recunoașterea de către stat a valorii acestuia.

De-a lungul vieții sale, Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost un model de erudiție, dedicare și pasiune pentru cunoaștere. Lucrările sale de cercetare și contribuțiile la domeniile medicinii și istoriei au avut un impact semnificativ asupra comunității științifice. Prin urmare, ceremonia de înmormântare a fost un moment de comemorare a unei vieți remarcabile și a unei cariere impresionante.

Academicianul a murit la 100 de ani

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, o personalitate marcantă a lumii medicale și a învățământului superior românesc, s-a stins din viață la vârsta de 100 de ani. Vestea trecerii sale în neființă a fost adusă publicului în dimineața zilei de 20 august 2023. Acest moment a marcat sfârșitul unei vieți remarcabile și a unei cariere bogate.

Născut pe 6 iulie 1923 la București, Constantin Bălăceanu-Stolnici a avut o carieră de excepție în domeniul medicinei. A absolvit Facultatea de Medicină din București în anul 1947, iar în 1968 a obținut titlul de doctor în științe medicale. A fost un medic neurolog apreciat și a desfășurat o activitate didactică semnificativă la catedrele de Anatomie și Neurologie ale Institutului de Medicină din București în perioada 1947-1952.

Unul dintre momentele cele mai semnificative din cariera sa a fost colaborarea cu Institutul de Geriatrie și Gerontologie condus de renumita Ana Aslan. În 1974, la invitația Anei Aslan, s-a alăturat echipei acestei instituții de prestigiu. Sanatoriul Institutului, cunoscut pentru tratarea pacienților străini, a constituit un mediu propice pentru contactul cu securitatea, care avea un interes special pentru personalitățile străine aflate în tratament acolo.

Colaborarea sa cu Securitatea

Pe numele lui Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost emisă în 2007 şi o decizie de fost colaborator al Securităţii, pentru care a fost aspru contestat în spațiul public.

Colaborarea sa cu Securitatea a fost un subiect controversat și a fost cercetat în detaliu în diferite perioade ale vieții sale. Conform propriilor sale declarații, contactele cu securiștii nu aveau un ritm prestabilit, oscilând între întâlniri lunare și discuții zilnice. Securitatea dorea informații despre pacienții străini, iar Constantin Bălăceanu-Stolnici a oferit, în diverse forme, aceste informații.

Despre modalitatea în care furniza informații, există variante diferite prezentate de-a lungul timpului. Inițial, el a susținut că informațiile au fost transmise verbal. Ulterior, a recunoscut că unele au fost scrise și semnate cu numele real, iar în cele din urmă, a admis că a dat și declarații semnate cu un nume de cod.

A fost membru de onoare al Academiei Române

În ciuda acestui capitol controversat din viața sa, Constantin Bălăceanu-Stolnici a avut o carieră de excepție și a adus contribuții semnificative în domeniul medicinei și în învățământul superior românesc. A fost membru de onoare al Academiei Române și a ocupat numeroase poziții importante în domeniul medical și academic.

În plus față de activitatea sa profesională, Bălăceanu-Stolnici a sprijinit dezvoltarea învățământului privat în România și a fost unul dintre fondatorii Universității Ecologice din București (UEB), unde a predat cursuri de antropologie și neurologie. Era cunoscut ca fiind plin de înțelepciune, optimist incurabil, generos și cu un spirit ales, oferind sprijin moral și bucurie celor din jurul său.

Moartea academicianului a fost confirmată de Universitatea Ecologică din București, unde el a deținut poziția de președinte de onoare al senatului:

„La 20 august a.c. a plecat dintre noi cu aceeași serenitate cu care și-a trăit întreaga viață de peste un veac, cu credință în Dumnezeu și încredere în știință, prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române și președinte de onoare al senatului Universității Ecologice din București (UEB).

Descendent al unei vechi familii boierești a urmat cursurile facultății de medicină din capitală devenind medic neurolog și doctor în științe medicale. După 1989 a sprijinit dezvoltarea învățământului privat în România, numărându-se printre fondatorii UEB în cadrul căreia a predat cursuri de antropologie și neurologie.

Plin de înțelepciune, optimist incurabil, generos și spirit ales, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici ne împărtășea tuturor încredere, sprijin moral și bucuria de a trăi”, a transmis Academia Română.

Sursa foto: Captură ecran video RTV

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: