Redactia.ro
Home » Știri » Cum să îți dai seama că unii copii consumă droguri. Ce semne trebuie să urmărești și care este primul pas către vindecare

Cum să îți dai seama că unii copii consumă droguri. Ce semne trebuie să urmărești și care este primul pas către vindecare

În societatea modernă, părinții și bunicii se confruntă cu numeroase provocări în ceea ce privește protejarea copiilor de influențele negative ale lumii. Una dintre aceste provocări este prevenirea consumului de droguri.

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic cu o vastă experiență în domeniul sănătății, vine în ajutorul familiilor cu un ghid detaliat despre cum să recunoașteți semnele consumului de oxicodonă la copii și adolescenți. Este esențial să fim conștienți de această problemă și să acționăm pentru a proteja generațiile viitoare.

Ce este, de fapt, Oxicodona și la ce este folosită

Oxicodona este un analgezic narcotic din grupa opiaceelor, cunoscut pentru potențialul său de a da dependență. Acest compus este sintetizat din tebaină. Este utilizat în tratamentul durerilor severe la adulți și adolescenți cu vârsta peste 12 ani. Oxicodona este comercializată sub formă de comprimate cu eliberare prelungită, conținând clorhidrat de oxicodonă anhidru în concentrații de 40 mg, 60 mg și 80 mg.

Oxicodona este adesea administrată oral și este de 1,5-2 ori mai puternică decât morfina. Se poate consuma atât sub formă pură, cât și în amestec cu alte substanțe precum paracetamol, aspirină sau ibuprofen. Pe piața neagră, oxicodona este cunoscută sub diverse denumiri precum „Oxy,” „Oxycotton,” sau „OC”.

Efectele consumului de Oxicodonă

Intoxicația cu oxicodonă poate cauza o serie de modificări psihocomportamentale, de la euforie și hiperactivitate inițială, până la depresie și somnolență ulterioară. De asemenea, pot apărea agitație psihomotorie și anxietate.

Tulburările de vedere și auz sunt, de asemenea, semnificative, cu scăderea dimensiunii pupilare și posibile halucinații. Efectele neurologice pot implica tulburări de vorbire, atenție, memorie, concentrare, cefalee, amețeli, tulburări de coordonare, tremor și, în cazuri grave, convulsii sau comă.

Din punct de vedere cardiorespirator, oxicodona poate determina bradicardie (încetinirea pulsului), bradipnee (respirație rară), scăderea tensiunii arteriale și, în cazurile extreme, sincopă.

Cum să îți dai seama că al tău copil a consumat oxicodonă

Semnele și simptomele intoxicației cu oxicodonă apar după consum și sunt reversibile. Acestea nu sunt cauzate de alte afecțiuni. Toleranța și dependența pot să apară rapid, ceea ce face ca acest medicament să fie extrem de periculos din perspectiva abuzului.

Oxicodona eliberează treptat substanța activă în organism, având un efect de aproximativ 12 ore. Consumul de oxicodonă poate afecta capacitatea de a conduce vehicule și de a folosi utilaje, reprezentând un risc major pentru siguranța publică.

Substanța și produsele sale de descompunere pot fi detectabile în organism pentru perioade extinse: sânge (24 de ore), urină (până la 4 zile), salivă (până la 48 de ore). Administrarea comprimatelor de oxicodonă rupte, mestecate sau sfărâmate poate determina eliberarea rapidă și absorbția unei doze potențial letale.

Supradozajul poate duce la simptome severe precum somnolență extremă, pupile foarte mici, respirație lentă sau chiar oprirea respiratorie. Acesta poate fi fatal și necesită tratament de urgență, care include resuscitarea (ABC), depurarea toxicului (dacă este posibil) și administrarea antidotului, naloxonei.

Ce soluție de prevenire ar putea exista

Dr. Tudor Ciuhodaru face un apel vehement pentru o abordare de „toleranță zero” față de consumul de droguri. El susține că este crucial să se implementeze măsuri pentru prevenția consumului de droguri, pentru educație și pentru sancționarea severă a celor implicați în traficul de substanțe narcotice. În acest sens, medicul propune un program antidrog cu trei elemente cheie:

  1. Asigurarea educației pentru sănătate în toate instituțiile de învățământ, pentru a informa tinerii despre pericolele consumului de droguri și pentru a-i ajuta să recunoască semnele acestui comportament.
  2. Crearea de centre integrate de suport pentru persoanele afectate de consumul de droguri, care să ofere evaluare, testare și consiliere psihologică.
  3. Impunerea unor pedepse severe pentru cei implicați în consumul și traficul de droguri, cu accent pe șoferii drogați, care ar trebui condamnați la pedepse similare cu cele pentru crimă cu premeditare și să le fie revocat dreptul de a deține permis de conducere.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: