Redactia.ro
Home » Știri » Din ce este făcută, de fapt, brânza. Românii nu o vor mai consuma în aceeași măsură

Din ce este făcută, de fapt, brânza. Românii nu o vor mai consuma în aceeași măsură

Avertizare pentru consumatorii români! Cum depistezi brânza falsă? La ce trebuie să fii atent când o cumperi

Recent, inspectorii de la ANSVSA au adus la lumină detalii tulburătoare despre un aliment la care românii recurg frecvent în dieta lor – brânza. Descoperirile lor au lăsat mulți consumatori uimiți, dezvăluind o realitate alarmantă despre ceea ce mâncăm cu adevărat.

Etichete incorecte pe produsele de lactate

Conform rapoartelor, autoritățile au aplicat amenzi în valoare de peste 700.000 de lei și au confiscat tone de produse, după ce au efectuat aproape o mie de controale pe piața de lactate. Deși eforturile de reglementare sunt în plină desfășurare, normele sanitare neîndeplinite și condițiile necorespunzătoare de transport rămân o problemă persistentă.

În cadrul inspecțiilor, s-au descoperit și etichete incorecte pe produse lactate, cum ar fi discrepanțe între conținutul real și cel indicat pe etichetă. De exemplu, procentajele de grăsime sau proteine erau adesea mai mari decât realitatea, în timp ce laptele conținea mai puține proteine și o cantitate mai mare de sare. Probele prelevate au relevat inclusiv adaosuri de grăsimi de origine vegetală și proteine de soia, nedivulgate consumatorilor.

„Cel mai grav, am găsit pentru un produs care spunea că este făcut din lapte de oaie să fie amestecat cu lapte de vacă, produs din capră care nu avea deloc lapte de capră. Din nefericire, s-au găsit destul de multe deficienţe şi s-au aplicat peste 100 de sancţiuni, iar valoarea sancţiunilor a fost de peste 700.000 de lei. Au fost, de asemenea, emise patru ordonanţe de suspendare a activităţii şi două de interzicere a activităţii. Am confiscat peste 14 tone de brânză. Dincolo, o cantitate de 400 de kilograme”, a spus Dănuţ Păle, vicepreşedinte ANSVSA.

„Dacă schimbăm anumite componente, acel produs nu mai este de caltate, nu ne mai hrăneste, companiile au profituri mai mari, dar trebuie să adauge alte lucrui, grăsimi sintetice şi alte combinaţii, nici măcar studiile nu-şi dau seama cu acţionează asupra corpului nostru”, a precizat Fabius Antal, expert în nutriţie, conform Observator.ro

Îngrijorările nu se opresc aici

Expertul în nutriție Fabius Antal a atras atenția asupra pericolelor pentru sănătate pe care le prezintă substituirea ingredientelor autentice cu componente sintetice, precum și impactul asupra calității nutriționale a produselor modificate. Aceste practici conduc nu doar la obținerea de profituri mai mari de către companii, ci și la riscuri semnificative pentru sănătatea consumatorilor.

Pe lângă aceste constatări tulburătoare, este important să fim conștienți și atunci când facem achiziții. Experții recomandă achiziționarea laptelui în ambalaje de sticlă pentru a minimiza riscurile asociate interacțiunii cu anumite tipuri de plastic, care pot influența aciditatea și calitatea laptelui.

În timp ce aceste probleme par specifice României, situația nu este departe de a fi singulară. Recent, în Italia, au fost descoperite cazuri de lapte contrafăcut, care includeau substanțe precum sodă caustică și apă oxigenată, în încercarea de a prelungi durata de valabilitate a produselor. Aceste revelații subliniază nevoia unei monitorizări mai atente și a unei reglementări mai stricte în întreaga industrie alimentară, pentru a proteja sănătatea și încrederea consumatorilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: