Redactia.ro
Home » Știri » Greșeala pe care o facem atunci când pregătim cafeaua sau ceaiul. Sfatul medicului Mihaela Bilic

Greșeala pe care o facem atunci când pregătim cafeaua sau ceaiul. Sfatul medicului Mihaela Bilic

mihaela bilic

Pentru o mulțime dintre noi, cafeaua sau ceaiul reprezintă elementele esențiale ale dimineții, neîndoielnic necesare imediat după ce ne trezim. Cu toate acestea, este important să cunoaștem cea mai frecventă eroare pe care o putem face în procesul de pregătire a acestor băuturi. Iată detaliile!

Greșeala pe care o facem atunci când pregătim cafeaua sau ceaiul. Sfatul medicului Mihaela Bilic

Cunoscuta nutriționistă Mihaela Bilic a oferit clarificări cu privire la distincția dintre modul în care se prepară cafeaua și ceaiul, prin intermediul paginii sale de Facebook, subliniind de ce procedura de preparare joacă un rol esențial pentru un gust desăvârșit.

„Bine de știut: ceaiul se infuzează mult, iar cafeaua puțin.Deși au nume diferite, teina din ceai și cafeina din cafea sunt de fapt una și aceeași substanță: trimetilxantina, un alcaloid cu efect stimulant pentru sistemul nervos și cardiovascular.

Metoda de preparare influențează și ea concentrația de teină/cafeină: un ceai infuzat sub 2 minute va avea un efect stimulant mai puternic, efect care diminuă dacă infuzia este prelungită (taninurile blochează teina)

cafeaua scurtă (ristretto) are un conținut mai mic de cafeină față de un expresso lung, în care timpul de contact dintre apă și cafea este prelungit.

Raportat la 100 ml lichid, un expresso conține 130 mg cafeină, un ceai 20 mg, iar o cafea filtru/instant 50 mg. Raportat la porție, o ceașcă de ceai sau o cafea expresso conțin în medie 30 mg, iar o cană de cafea filtru 80 mg”, a dezvăluit Mihaela Bilic.

Ce cantitate de cofeină putem consuma fără să ne punem sănătatea în pericol

Consumul de cafea variază în funcție de sensibilitatea individuală la cofeină și de sănătatea personală. În general, cercetările sugerează că majoritatea adulților pot consuma în siguranță aproximativ 400 mg de cofeină pe zi, ceea ce echivalează cu aproximativ 4 căni de cafea obișnuite (de aproximativ 240 ml fiecare) sau 8-10 căni de ceai.

Cu toate acestea, este important să țineți cont de următoarele aspecte:

Sensibilitate individuală: Unele persoane sunt mai sensibile la cofeină decât altele. Dacă vă simțiți nervos, agitat sau aveți dificultăți în a adormi atunci poate ar fi cazul să reduceți cantitatea.

Sănătate generală: Dacă aveți afecțiuni de sănătate precum hipertensiunea arterială, tulburări de ritm cardiac sau insomnie, ar trebui să consultați un profesionist medical înainte de a consuma cantități mari de cafeină.

Alte surse de cofeină: Cofeina nu provine doar din cafea, ci și din alte surse precum ceai, băuturi energizante, ciocolată și medicamente. Trebuie să luați în considerare toate aceste surse atunci când calculați aportul zilnic de cofeină.

Efectele secundare: Consumul excesiv de cafeină poate duce la efecte secundare precum palpitații, nervozitate, agitație, insomnie, dureri de cap sau tulburări digestive. Dacă resimțiți astfel de simptome, este posibil să fie cazul să ajustați cantitatea de cafeină consumată.

Toleranța: Toleranța la cofeină poate varia în timp. Persoanele care consumă în mod regulat cantități mari de cafeină pot dezvolta o anumită toleranță, ceea ce înseamnă că pot avea nevoie de cantități mai mari pentru a obține același efect de energizare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: