Redactia.ro
Home » Știri » Klaus Iohannis a promulgat legea alocațiilor pentru copii. Cât va fi alocația pentru copii de la 1 ianuarie

Klaus Iohannis a promulgat legea alocațiilor pentru copii. Cât va fi alocația pentru copii de la 1 ianuarie

Alocațiile de stat pentru copii vor crește începând cu 1 ianuarie 2024 cu rata medie a inflației din anul precedent, adică cu 13,8 procente. Astfel, valoarea alocației copiilor în 2024 va fi calculată adăugând această creștere la nivelul alocațiilor din anul anterior.

Pe data de 9 noiembrie 2023, Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat mai multe decrete, inclusiv unul prin care a dat aprobarea finală pentru legea privind alocațiile pentru copii.

Conform informațiilor de pe Presidency.ro, șeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 126/2021, care aduce modificări Legii nr. 61/1993 referitoare la alocaţia de stat pentru copii și prevede acordarea unei indemnizaţii compensatorii pentru persoanele cu handicap (PL-x 43/14.02.2022).

Unul dintre aspectele esențiale ale noii legi cu privire la alocațiile pentru copii este că „valoarea alocației de stat pentru copii se actualizează anual, automat, în funcție de rata medie anuală a inflației”.

Care va fi cuantumul alocației pentru copii începând cu 1 ianuarie 2024

În timpul anului 2023, alocația de stat pentru copiii cu vârsta între 0 și 2 ani se ridică la suma de 631 de lei, în timp ce pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani se acordă suma de 256 de lei.

În conformitate cu datele publicate de INS (puteți consulta aici), rata medie anuală de inflație pentru anul 2022 a fost de 13,8%.

Prin urmare, alocațiile pentru copiii cu vârsta sub 2 ani ar urma să înregistreze o creștere de 87 de lei, în timp ce alocațiile pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani ar urma să crească cu 35 de lei.

Trebuie să menționez că această decizie nu este încă definitivă, deoarece Guvernul ar putea să amâne implementarea ei până în luna martie 2024.

Alocațiile pentru copii ar trebui să aibă, potrivit legii, următoarele valori în 2024:

a) 718 lei (începând cu 1 ianuarie 2024), pentru copiii cu varsta intre 0 – 2 ani/respectiv, pană la 18 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 291 lei (începând cu 1 ianuarie 2024), pentru copilul care a depăşit varsta de 2 ani, pană la 18 ani, precum şi tinerilor care au implinit 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.

Cum se obține alocația pentru copii

Cererea pentru acordarea alocației pentru copil se completează şi se depune de către persoanele prevăzute la art. 4 din Legea 61/ 1993, respectiv:

– unul dintre părinți pe baza acordului acestora sau, în caz de neînțelegere, pe baza deciziei autorității tutelare ori a hotărârii judecătorești;
– părintele căruia i s-a încredințat copilul spre creștere și educare;
– tutore;
– curator;
– persoana căreia i-a fost dat în plasament familial copilul;
– asistentul maternal;
– persoana căreia i-a fost încredințat copilul în vederea adopției, în condițiile legii.

Acte necesare:

Depunerea actelor necesare pentru acordarea alocației de stat pentru copii se face la sediul Direcției de Asistență Socială.
1. Cerere tip utilizată in situaţia in care dosarul de alocaţie se depune in acelaşi timp cu cel de indemnizaţie
2. Notificare privind prelucrarea datelor cu caracter personal
3. Cerere tip utilizată in situaţia in care se depune doar dosarul de alocaţie
4. Certificat naştere copil -original;
5. B.I./ C.I./ C.I.P. al ambilor parinţi – original;
6. Certificat de căsătorie – original;
7. Documente din care să rezulte situaţia juridică a copilului faţă de reprezentantul legal, care pot fi, după caz, următoarele:
– livretul de familie;
– hotărârea judecătorească de încredinţare a copilului, în caz de divorţ;
– hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei;
– hotărârea judecătorească de încuviinţare a adopţiei;
– hotărârea judecătorească sau, după caz, hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura de protecţie specială a plasamentului;
– dispoziţia directorului general/directorului executiv al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului sau, după caz, hotărârea judecătorească
pentru măsura de protecţie specială a plasamentului în regim de urgenţă;
– hotărârea judecătorească de instituire a tutelei;
– dispoziţia autorităţii tutelare de instituire a curatelei;
– actul de deces al unuia dintre părinţi;
– alte documente.
8.Extras de cont, în cazul in care se doreste primirea alocatiei de stat intr-un cont bancar;
– în situaţia în care părinţii nu sunt căsătoriţi, se solicită prezenţa ambilor părinţi în vederea stabilirii de comun acord a reprezentantului legal.
La depunerea documentaţiei, este obligatorie prezentarea documentelor de identitate ale ambilor parinti şi ale copiilor, în ORIGINAL.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini