La vârsta de 94 de ani, Ion Iliescu a vorbit într-un interviu despre cum ar trebui să fie noul președinte al României. El a descris Cotroceniul ca un „loc al amneziilor, nu doar al beției de putere” și a menționat cele șapte păcate sociale enunțate de Mahatma Gandhi, subliniind importanța moralității în funcția prezidențială. Cu umor, Iliescu a glumit despre propriul zâmbet, spunând că are „un zâmbet de Dacie, cu patru viteze”, oferind o notă de lejeritate interviului.
Fostul președinte a participat la podcastul lui Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, și a discutat despre greșelile foștilor președinți ai României, făcând aluzie la Traian Băsescu și Klaus Iohannis. Iliescu a criticat tendința liderilor de a se implica prea mult în jocurile politice și a subliniat că un președinte ar trebui să fie un mediator, nu un „jucător”.
El a accentuat că România are nevoie de un președinte care să fie deasupra partidelor și să servească drept unificator al națiunii. Publicitatea politică din ultimii ani, cu etichete și sloganuri superficiale, nu reflectă adevărata menire a unui președinte, care ar trebui să evite polarizarea și să promoveze dialogul și echilibrul.
„România are nevoie de cineva care să fie deasupra partidelor”
„Un președinte e un mediator. Cumva, e și ciudat câte etichete și sloganuri, apropo de publicitatea politică, au rezultat în ultimii ani. Unii au vrut să fie „președinte-jucător”.
Asta înseamnă democrație? Să joci, ca Președinte, cot la cot cu partidele, cu grupurile de interese? Sau să reprezinți interesul societății și al statului Român deopotrivă, fără a deveni clientul unor relații de putere?
De ce nu alege nimeni să se prezinte electoratului ca ceea ce ar trebui să fie, un președinte-mediator?
Președintele e un arbitru al unui joc în care nimeni altcineva, în afară de societate, în întregul ei, nu are voie să câștige.
„Desigur, Președintele vine susținut de un partid sau din partea unui partid”
Dar un președinte trebuie să nu mai fie un individ de partid, ci un om de stat; asta nu înseamnă însă că Președintele trebuie să aibă o amnezie ideologică, să uite de valorile și principiile lui, odată ajuns la Cotroceni.
Să știți că Palatul Cotroceni e și un loc al amneziilor, pentru unii, nu numai al beției de putere. Nu poți face ca Președinte ceea ce ai promis că nu vei face în campanie (…)
România a avut în ultimii ani președinți care fie au făcut microfonie, fie au tăcut. Nu poți să transmiți de la Cotroceni ca în serile cu karaoke, constant, pentru că începi să falsezi niște principii democratice, nici să te ascunzi ca și când Cotroceni e un spațiu monahal.
M-aș bucura ca România să aibă un Președinte care să își propună o platformă de lucru pentru combaterea celor șapte păcate sociale, așa cum le numea Mahatma Gandhi: politică fără principii; bogăție fără muncă; plăcere fără conștiință; cunoștințe fără caracter; comerț fără moralitate; știință fără omenie; religiozitate fără sacrificiu. „România vindecată”, cu alte cuvinte”, a spus Iliescu.
„Am un zâmbet de Dacie, dacă nu știați… (n.a. râde). În 1999 unii au zis că botul Daciilor românești e făcut după zâmbetul meu. Deci am un zâmbet industrial, cu patru viteze. Dacă poți să faci o mașină după zâmbetul meu, poți să faci și o țară după gustul meu…
Eu am zâmbit cu toată inima, ori de câte ori am făcut-o, și mi se pare uman să îți îngădui să zâmbești, să fii furios, să fii sentimental.
Sunt sigur că fără carismă, un om politic nu are nicio șansă, dar îmi place să cred că mintea lui Ion Iliescu a făcut mai multe furori decât zâmbetul lui”, a declarat Ion Iliescu în podcastul lui Ionuț Vulpescu, fost ministru al culturii. Ce poate ascunde zâmbetul unui om? O calitate profund umană, empatia, și îmi îngădui să o spun, fără aroganță, și o formă de inteligență.
„Umorul aparține minților deschise”
Nu am fost tipul de Președinte căruia să îi placă glumele lui, dar o spun cu detașare, am fost personajul celor mai multe glume legate de putere și longevitate.
Am mai vorbit despre memeurile de pe Internet. Apropo, dacă îl întrebați pe ChatGPT de zâmbetul lui Ion Iliescu, știe să vă răspundă că e celebru și prietenos”, a spus Iliescu amuzat.
„Mi-a arătat cineva recent un filmuleț generat de inteligența artificială cu mine în 2099, după înmormântarea lui Musk. Nu păream foarte convins de teleportări și de traficul din București descurcat de navete spațiale, dar zâmbeam. E bine că în toate lumile posibile, vorba lui Leibniz, Ion Iliescu zâmbește. Deci ceva o fi cu zâmbetul ăsta dacă și inteligența artificială îl cunoaște… Le doresc celor care au un zâmbet de Ion Iliescu să aibă și destinul lui…”, a conchis fostul președinte.