Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 1 septembrie 2024. Ce rugăciune trebuie să rostești în această zi specială

Calendar ortodox 1 septembrie 2024. Ce rugăciune trebuie să rostești în această zi specială

Acoperământul Maicii Domnului,

Acoperământul Maicii Domnului, sărbătorit în data de 1 octombrie, marchează un moment deosebit în calendarul Bisericii Ortodoxe, fiind comemorată o minune care a avut loc în secolul al X-lea, în Biserica Maicii Domnului din Vlaherne, Constantinopol. Conform tradiției, Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos și ucenicul său, Epifanie, au avut o viziune a Maicii Domnului, înconjurată de îngeri și sfinți, ținând un văl protector deasupra credincioșilor. Această sărbătoare este considerată un simbol al protecției divine, iar în popor există numeroase tradiții și superstiții legate de acest eveniment.

Conform relatărilor, minunea s-a întâmplat la ora patru dimineața, în timpul unei slujbe oficiate în biserica din Vlaherne. Maica Domnului s-a arătat înaintea mulțimii, rugându-se cu lacrimi pentru mântuirea lumii, iar Sfântul Andrei a fost martor al acestei viziuni. Constantinopolul se afla în acel moment sub amenințarea unei invazii, probabil cea a rușilor kieveni din 907 sau 911, iar Maica Domnului, cu vălul său, a oferit protecție orașului. Credincioșii prezenți au simțit sprijinul divin, iar rugăciunile lor au fost ascultate. Minunea a rămas în memoria colectivă și este amintită în fiecare an la 1 octombrie, ziua Acoperământului Maicii Domnului.

Această sărbătoare este însoțită de mai multe rugăciuni speciale

Una dintre cele mai cunoscute rugăciuni este „Rugăciunea de Acoperământul Maicii Domnului”, care cere protecția Fecioarei Maria în fața răutăților și a duhurilor rele. Credincioșii se roagă pentru a fi ocrotiți în toate zilele vieții lor, mai ales în momentele de cumpănă. De asemenea, este obișnuit ca în biserici să se rostească troparul și condacul dedicate acestei sărbători, care amintesc de importanța Maicii Domnului în viața credincioșilor și de rolul ei ca mijlocitoare în fața lui Dumnezeu.

„Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”. 

Tradițiile din popor asociază această zi cu anumite obiceiuri menite să aducă noroc și protecție

Unul dintre acestea este legat de părul femeilor. Se crede că în această zi nu este bine ca femeile sau bărbații să-și tundă părul, deoarece acesta este considerat un simbol al forței și vitalității. Tăierea părului în ziua Acoperământului ar aduce ghinion, iar părul ar începe să cadă. Fetele care își doresc un păr lung și frumos trebuie să se roage în această zi Fecioarei Maria pentru ajutor.

 „O, Mamă prea iubită şi Preasfântă Fecioară Maria, Tu care desfaci «nodurile» ce îi sufocă pe copiii Tăi, întinde-ţi mâinile milostive spre mine. Îţi încredinţez astăzi acest «nod» (numim necazul) şi toate consecinţele negative. Îţi dau acest «nod» care mă chinuie, mă face nefericit şi mă împiedică să mă unesc cu tine şi cu Fiul Tău, Mântuitorul meu. Cred cu tărie că poţi să desfaci acest «nod», pentru că Domnul Iisus îţi dă întreaga putere. Tu eşti Mama mea, ştiu că vei face aceasta pentru că mă iubeşti cu însuşi iubirea Lui Dumnezeu. Maica Domnului, care desfaci «nodurile» vieţii mele, roagă-te pentru mine! Îţi mulţumesc, Măicuţa mea preaiubită!”.

În multe comunități rurale, gospodarii își stropesc vitele cu apă sfințită în această zi, considerând că acest gest va proteja animalele de boli și necazuri. De asemenea, sărbătoarea este un moment potrivit pentru a face pomeniri pentru cei trecuți la cele veșnice. Se dau de pomană plăcinte și alte bucate tradiționale, în special pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi.

Tot pe 1 octombrie, se spune că cei care postesc vor fi feriți de rele și de boli. În această zi, tradiția recomandă să se consume doar covrigi, apă sau ceai, pentru a marca ziua cu smerenie și cumpătare.

Astfel, Acoperământul Maicii Domnului rămâne o sărbătoare plină de semnificație și învățăminte, în care credincioșii caută protecția și binecuvântarea Fecioarei Maria, rugându-se pentru sănătate, fericire și liniște în viață.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: