Redactia.ro
Home » Știri » Localitatea din România unde a nins abundent, dis de dimineață. Strat uriaș de zăpadă la mijlocul lunii mai

Localitatea din România unde a nins abundent, dis de dimineață. Strat uriaș de zăpadă la mijlocul lunii mai

Localitatea din România unde a nins abundent, dis de dimineață. Strat uriaș de zăpadă la mijlocul lunii mai

Localitatea din România unde a nins abundent, dis de dimineață. Strat uriaș de zăpadă la mijlocul lunii mai. Iată detaliile!

Localitatea din România unde a nins abundent, dis de dimineață

Localitatea din România unde a început să ningă abundent, sâmbătă dimineață, a fost Rânca. Aceasta se află în Munții Parâng, în județul Gorj, și este cunoscută ca o destinație turistică populară în timpul sezonului estival. Cu toate acestea, în mijlocul lunii mai, locuitorii și vizitatorii din Rânca au fost surprinși de un fenomen meteorologic neașteptat: zăpada abundentă.

Meteorologii au emis avertizări privind stratul consistent de zăpadă ce urma să se depună în Carpații Meridionali și Occidentali, iar la Rânca aceste prognoze s-au adeverit. Sâmbătă dimineață, ninsorile abundente au transformat localitatea într-un peisaj de iarnă, iar circulația în zonă s-a desfășurat în condiții dificile.

Potrivit informațiilor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), stratul de zăpadă era deja consistent vineri după-amiază. La Vârful Omu, în Munții Bucegi, s-a înregistrat un strat de 240 de centimetri, în timp ce la Bâlea Lac, situat în apropiere de Rânca, zăpada măsura aproape doi metri. Alte măsurători făcute în stațiile meteorologice indicau înălțimi de 192 de centimetri la Bâlea-Lac, 77 de centimetri la Vârful Țarcu, 159 de centimetri la Vârful Călimani și între 24 și 40 de centimetri în alte zone montane precum Ceahlău-Toaca, Vârful Iezer și Vârful Lăcăuți.

Această cădere neașteptată a zăpezii în mijlocul lunii mai a fost asociată cu un fenomen specific al zonei montane. Temperaturile scăzute de la altitudini mari, de peste 1800 de metri, au determinat formarea unui strat umezit în profunzime, cu o temperatură constantă apropiată de 0 grade Celsius. Stratul superior, umed și instabil, se poate deplasa cu ușurință peste straturile mai vechi, ducând la producerea de avalanșe. De aceea, în Munții Făgăraș și Bucegi, a existat un risc însemnat de avalanșe până la începutul săptămânii.

Anunțul ANM

Iată buletinul de specialitate emis de ANM

„La peste 1800 m, stratul este umezit în profunzime, iar în strat temperatura este constantă şi apropiată de 0 grade Celsius (izotermie). La suprafaţă se întâlneşte un strat mai recent, instabil în primii 10-20 cm (…) Stratul superior, umed şi instabil, poate aluneca cu uşurinţă peste crustele mai vechi, mai ales pe pantele suficient de înclinate, iar în unele cazuri pot fi antrenate şi straturile mai vechi, aflate dedesubt, avalanşele putând coborî până la altitudini mai mici de 1800 m. Se pot astfel declanşa spontan avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, riscul fiind amplificat chiar şi la supraîncărcări slabe

 În cursul zilei de sâmbătă, în zonele înalte precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, în special la altitudini de peste 1800 m. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări temporare de 70-80 km/h în zonele înalte din sector sud-estic, mai ales în Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Trecător se va semnala ceaţă”, anunţă meteorologii , în buletinul de specialitate emis, relatează realitatea.net.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: