Redactia.ro
Home » Știri » Metoda bătrânească care menține copacii sănătoși. Iată de ce bunicii puneau pietre în pomii fructiferi

Metoda bătrânească care menține copacii sănătoși. Iată de ce bunicii puneau pietre în pomii fructiferi

pomi fructiferi

Cei care locuiesc la casă și dețin pomi probabil amplasează pietre între crengile acestora pentru că așa au auzit sau văzut la rudele lor mai în vârstă. Se spune că această practică este benefică pomilor, deși nu există multe dovezi științifice care să confirme acest fapt. Iată explicația pentru care mulți gospodari aplează totuși la acest truc neobișnuit.

De ce se amplasează pietre în pomii fructiferi

Una dintre cele mai neobișnuite tactici utilizate de către proprietarii de livezi pentru a-și crește producția de fructe este să pună pietre în pomi. Această metodă este utilizată de decenii în țara noastră, deși nu există dovezi că este eficientă conform studiilor efectuate de experți. Cu toate acestea, mulți oameni aleg să o încerce pentru că nu implică costuri suplimentare și este ușor de implementat. Speră că prin această tactică vor obține mai multe roade, iar copacii vor fi feriți de boli.

Un vlogger a explicat, pe contul său de Youtube care este motivul pentru care unii oameni apelează la acest truc. Conform acestuia, tipurile potrivite de pietre pentru a fi utilizate în acest truc sunt cele acide și bazice. Pietrele acide se găsesc în zonele montane sau de deal, la altitudini peste 750-800 de metri și au un pH acid.

„Bătrânii au descoperit că pomii care aveau aceste pietre în ei erau mai viguroși, aveau o productivitate mai bună, coronamentul era mai plin, iar culoarea mai verde a frunzelor. S-a ajuns astfel la ideea că pietrele puse la încheietura crengilor ajută pomul.

Acestea trebuie să stea în coronament pentru că aici se vor degrada mult mai repede decât la baza pomului, acolo unde crește iarbă, iar soarele și ploaia nu vor ajuta ca trucul să funcționeze. Ele fiind în bătaia soarelui și a vântului, pietrele se vor dezintegra odată cu mineralele care se scurg pe tulpina copacului unde îl vor fertiliza”, a explicat un utilizator al canalului Youtube, pasionat de horticultură.

Ce pietre pot fi folosite pentru a ajuta pomii să crească frumoși și sănătoși

În schimb, pietrele bazice sunt disponibile la altitudini mai joase și conțin minerale solubile precum calciu, magneziu, potasiu sau sulf. În horticultură, acestea pot fi benefice, la fel ca dolomita, care este folosită cu succes pentru a oferi un plus de nutrienți plantelor și a le ajuta să se dezvolte armonios.

Substanțele din aceste pietre pot fi dizolvate de razele soarelui, vânt sau ploaie. Dacă aceste pietre sunt așezate în copaci, mineralele se vor scurge pe tulpină, fiind absorbite de pom și acționând precum un îngrășământ sută la sută natural.

Trebuie să ținem cont de un mic detaliu, totuși. Dacă dorim ca pietrele să-și dovedească eficiența atunci ele trebuie să fie așezate în coronamentul pomilor, nu la baza pomilor pentru că pământul și pietrele vor fi acoperite de iarbă, iar soarele și ploaie nu vor mai acționa direct asupra acestora.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: