Redactia.ro
Home » Știri » Modificări majore în Codul Rutier: Reguli noi la testarea pentru droguri și alcool. Ce se întâmplă cu imaginile de pe camerele video ale șoferilor

Modificări majore în Codul Rutier: Reguli noi la testarea pentru droguri și alcool. Ce se întâmplă cu imaginile de pe camerele video ale șoferilor

Modificări majore în Codul Rutier: Reguli noi la testarea pentru droguri și alcool. Ce se întâmplă cu imaginile de pe camerele video ale șoferilor

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență, prin care este propusă o serie de modificări semnificative în Codul Rutier, în vederea creșterii siguranței circulației pe drumurile din România. Aceste modificări vizează în special introducerea unor reguli clare pentru testarea șoferilor cu privire la consumul de alcool și droguri, precum și utilizarea înregistrărilor video de pe mașini pentru identificarea comportamentului agresiv în trafic.

Modificări majore în Codul Rutier: Reguli noi la testarea pentru droguri și alcool

Una dintre modificările importante propuse este instituirea unei proceduri clare pentru suspendarea dreptului de a conduce pentru persoanele declarate inapte din punct de vedere psihologic. Acest lucru vine în contextul unor cazuri precum cel al fostului prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, care a fost prins conducând deși avea permisul suspendat. Astfel, orice medic care observă simptome ce ar putea indica inaptitudinea unei persoane de a conduce trebuie să emită un bilet de trimitere către un psiholog pentru teste suplimentare. Dacă rezultatele indică inaptitudinea de a conduce, permisul este retras.

În ceea ce privește testarea pentru consumul de alcool și droguri, se propune introducerea posibilității ca șoferul să solicite o a doua testare în cazul în care rezultatul este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, având în vedere că unele alimente pot distorsiona măsurătorile. De asemenea, se corectează procedura pentru cazurile în care rezultatul testării este între 0,11 și 0,40 mg/l, oferindu-se posibilitatea recoltării de mostre biologice dacă există suspiciuni cu privire la corectitudinea rezultatului.

Se impune introducerea posibilității persoanei care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de a solicita o a doua testare, în cazul în care rezultatul testării este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, dat fiind faptul că unele alimente consumate recent pot distorsiona măsurătoarea”, se spune în nota de fundamentare.

Ce se întâmplă cu imaginile de pe camerele video ale șoferilor

Un aspect important este și introducerea posibilității utilizării înregistrărilor video de pe mașini pentru constatarea comportamentului agresiv în trafic. Astfel, un șofer care încalcă regulile rutiere, precum efectuarea depășirilor periculoase sau intimidarea altor participanți la trafic, poate fi sancționat pe baza înregistrărilor trimise poliției de către alți șoferi. Aceste măsuri au ca scop creșterea siguranței rutiere și reducerea comportamentului agresiv în trafic.

a) efectuarea unor lucrări sau prestarea unor servicii publice de interes național sau local;
 b) intervenția serviciilor de urgență în vederea prevenirii sau limitării efectelor unor accidente, calamități sau dezastre;
 c) instituirea unor măsuri de ordine și siguranță publică.

Totodată, proiectul de ordonanță propune și alte modificări, precum posibilitatea mutării autovehiculelor de către autorități în anumite situații, precum pentru efectuarea unor lucrări sau intervenții de urgență. De asemenea, se propune majorarea amenzilor de circulație pentru companii și eliminarea posibilității acestora de a achita doar jumătate din amenda minimă prevăzută de lege.

Prin proiect se propune eliminarea posibilității persoanei juridice de a achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege, astfel încât să se realizeze efectul disuasiv al sancțiunii”, argumentează Ministerul Afacerilor Interne.

Aceste modificări aduse Codului Rutier reflectă eforturile autorităților pentru îmbunătățirea siguranței rutiere și pentru combaterea comportamentului agresiv în trafic. Este esențial ca aceste propuneri să fie analizate și discutate cu atenție în cadrul dezbaterii publice, având în vedere impactul lor asupra circulației și a siguranței participanților la trafic.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: