Redactia.ro
Home » Stil de viață » Nevralgia dentară – Primul semn al infecției dentare

Nevralgia dentară – Primul semn al infecției dentare

Nevralgia dentară este o afecțiune dureroasă și adesea alarmantă, care poate fi primul semn al unei infecții dentare. Acest disconfort intens poate fi declanșat de inflamația nervilor din jurul dinților, semnalând o problemă subiacentă ce necesită atenție medicală imediată.

Infecția dentară poate afecta atât dinții în sine, cât și țesuturile din jur. Nevralgia necesită atenție imediată nu doar pentru calmarea durerii, ci și pentru ca medicul stomatolog să poată îi poată determina tratamentul corect.

Cum recunoști nevralgia dentară

Pe lângă durere, nevralgia, cel mai comun simptom al infecției, se poate manifesta și prin sensibilitate crescută la temperaturi extreme, manifestată prin durere suplimentară la contactul cu alimente sau lichide fierbinți sau reci. De asemenea, poate apărea și disconfort sau durere suplimentară la mușcătură.

În cazul unei infecții dentară, nevralgia poate fi însoțită și de:

  • apariția unei pungi de puroi, care poate elimina un lichid gălbui,

  • zona dureroasă se poate umfla,

  • spasme musculare în zona maxilarului,

  • gustul se poate diminua,

  • amorțeală sau furnicături,

  • dureri ale urechii sau gâtului,

  • febră.

  • sângerări gingivale.

Spre deosebire de durerea comună de dinți, pe care peste 40% dintre adulți o experimentează anual, potrivit CDC, aceasta este dificil de ignorat, deoarece afectează capacitatea de a mânca, vorbi sau dormi.

Cum tratăm nevralgia dentară

Pentru un diagnostic corect, este esențială vizita la medicul stomatolog imediat ce apar primele semne ale nevralgiei și primirea unui tratament adecvat.

Nevralgia este doar un efect al infecției, așadar medicul stomatolog pune diagnosticul și tratează, de fapt, abcesul dentar, după ce localizează infecția și determină gradul ei de răspândire. Odată curățată zona de puroi și igienizată, se alege tratamentul medicamentos.

Atunci când infecția a fost produsă de carii dentare, medicul alege tratamentul acestora, în funcție de gradul lor de complexitate. Iată două exemple de tratamente minim invazive, cu rezultate optime:

  • tratamentul cariilor cu laser stomatologic ajută la curățarea cu succes a leziunior carioase, nu produce dureri și implică un timp de recuperare redus. Potrivit atât pentru adulți, cât și pentru copii, laserul este echivalentul prietenos și mai eficient al ”frezei” dentare. Laserul poate trata atât frecventele carii coronare, cariile radiculare (la nivelul rădăcinilor retrase) și cariile secundare (cunoscute și ca recidive).

  • destinată leziunilor complexe, care ar putea duce la extracție, obturația de canal reprezintă un tratament cu o rată de succes de 86% până la 98%, potrivit European Journal of Dentistry. Țesutul infectat este eliminat, iar canalele sunt curățate cu precizie.

Este crucial să căutăm asistență medicală imediată în cazul apariției durerii persistente sau ascuțite în jurul dinților, deoarece o infecție netratată poate avea consecințe serioase, cum ar fi răspândirea infecției în alte părți ale corpului.

Sănătatea dentară, un obiectiv ușor de atins

Sănătatea dinților este mai mult decât un obiectiv estetic. Înseamnă și prevenirea nevralgiilor și a infecțiilor, dar și profilaxia cariei dentare – sursa multor probleme de ordin stomatologic.

Cum putem preveni cariile?

  • Periajul zilnic: spălarea dinților de cel puțin două ori pe zi este esențială pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și prevenirea cariilor.

  • Utilizarea aței dentare: Ața dentară ajută la curățarea zonelor greu accesibile între dinți, unde placa bacteriană se poate acumula.

  • Vizite regulate la medicul dentist: Programarea vizitelor regulate la medicul dentist pentru controale și curățări profesionale contribuie la identificarea precoce a problemelor dentare și prevenirea infecțiilor.

  • Tratarea promptă a problemelor dentare: Orice problemă, cum ar fi cariile sau traumele, trebuie tratată rapid, pentru a preveni evoluția către o infecție dentară.

  • Evitarea consumului excesiv de zahăr: Reducerea consumului de zahăr ajută la prevenirea formării cariilor și a infecțiilor dentare.

Nevralgia dentară poate fi primul semn al unei infecții dentare, iar identificarea cauzei și tratamentu lsunt esențiale pentru menținerea sănătății dentare. O abordare proactivă poate preveni complicații ulterioare și poate contribui la menținerea unei sănătăți orale optime.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini