Redactia.ro
Home » Știri » Noul an școlar începe în Cluj cu școli și grădinițe amenajate cu gropi pe post de latrină

Noul an școlar începe în Cluj cu școli și grădinițe amenajate cu gropi pe post de latrină

O grădiniță din Cluj funcționează cu o groapă pe post de latrină, curte cu animale și sobe metalice

Noul an școlar . Situație îngrozitoare, cu doar câteva zile înainte de noul an școalar. O grădiniță din Cluj se va deschide având o groapă pe post de latrină,în curte sunt animale și cu sobe metalice.

Noul an școlar începe în Cluj cu școli și grădinițe amenajate cu gropi pe post de latrină

Potrivit Direcției de Sănătate Publică, o școală primară și grădiniță din satul Huta, din județul Cluj, nu li se oferă autorizație sanitară de funcționare din partea DSP. Motivul fiind, condițiile îngrozitoare ale celor două sisteme de învățământ. Acestea funcționează într=o casă particulară, fără apă potabilă, cu grup sanitar tip latrină și fântână cu hidrofor. Conform primarului comunei, Gavril Mihuț, primăria achită lunar o chirie de 260 de lei unei familii din satul Huta pentru că și-a pus la dispoziție două camere ale casei pentru școală și grădiniță.

Primăria Chiuiești a construit o clădire pentru a avea două săli cu destinația școală și grădiniță și care ar putea fi deschisă în anul școlar viitor. Asta în funcție de banii pe care îi vor primi.

O altă grădiniță funcționează în condiții insalubre

Grădinița din satul Șomeș-Rece Uzină nu are autorizație de funcțioanre deaorece nu are apă curentă, latrina fiind o simplă groapă, curtea fiind neamanajată, plină cu animale, iar clădirea este insalubră. Aceeași situație se regăsește și în școala primară și grădinița din satul Rogojel, comuna Secuieu. Aceasta funcționează într-un corp de clădire lipit de Căminul Cultural și nu autorizație sanitară de către DSP Cluj. Fără apă potabilă, cu un grup exterior tip latrină, aceasta este imaginea învățământului rural românesc.

Potrivit DSP, 76 de obiective din Cluj nu au autorizație, din care 7 obiective școlare în mediul urban și 69 obiective în mediul rural, dintr-un total de 630 existente la nivel județean.

Principala cauză pentru lipsa autorizației sanitare de funcâionare în mediul rural, o constituie lipsa apei potabile și a apei curente. 20 de unități au grupuri unitare de tip latrină. De asemenea, există unități de învățământ care folosesc sobe emtalice pentru încălzire.

Școli cu riscuri la incendii

Multe școli și grădinițe din Bihor au probleme nu doar de ordin sanitar, ci și de securitate la incendii. În județ sunt 89 de clădiri-școalare neatorizate de pompieri. Motivele sunt lipsa documentațiilor și neconformitățile la instalațiile electrice ori centrele termice.

Citeste si:Înscrierea la grădiniță: ce condiții trebuie să îndeplinească preșcolarul și de ce acte e nevoie

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: