Redactia.ro
Home » Știri » Românii au intrat în panică de la prima oră! Fenomentul care a făcut ca toate mașinile să fie pline de praf

Românii au intrat în panică de la prima oră! Fenomentul care a făcut ca toate mașinile să fie pline de praf

GALERIE FOTO (5)

În ultimele zile, România a fost martora unui fenomen meteorologic neobișnuit, care a atras atenția atât a meteorologilor cât și a publicului larg. Un val de praf saharian, care a colorat cerul în nuanțe de portocaliu intens în mai multe regiuni ale țării, inclusiv în București, a avut ca rezultat așa-numita „ploaie sângerie”. Fenomenul nu numai că a oferit peisaje spectaculoase, dar a lăsat și urme vizibile pe vehicule și alte suprafețe expuse.

Praful saharian este un fenomen care se întâmplă atunci când particule fine de nisip sunt ridicate de vânturile puternice din deșertul Sahara și sunt transportate pe distanțe lungi prin atmosferă. În cazul recent, masa de aer încărcată cu aceste particule a ajuns până în sud-estul Europei, afectând țări precum Grecia, unde o furtună de nisip a transformat cerul în portocaliu, și România, unde a avut loc „ploaia sângerie”.

România, lovită de praful saharian

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valul de praf saharian care a traversat țara noastră a fost favorizat de condițiile meteorologice actuale, care au inclus niveluri ridicate de precipitații. Aceste condiții au facilitat depunerea particulelor de praf pe diverse suprafețe, fenomenul fiind vizibil în special pe autovehicule, dar și pe alte obiecte expuse în aer liber. Imaginea particulelor roșiatice depuse pe mașini a fost împărtășită pe larg prin rețelele de socializare și în galeriile foto online, atrăgând atenția asupra intensității și a extinderii acestui fenomen.

„Așa cum a prognozat și Administrația Națională de Meteorologie, țara noastră este traversată de o masă de aer încărcată cu praf saharian. Din fericire, de această dată, faptul că s-au înregistrat și precipitații, acest praf s-a depus sub formă umedă la sol și în acest fel nu au mai apărut particulele în suspensie PM10 și PM2,5 pe care noi ar fi trebuit să le respirăm, deci am respirat un aer curat.

Dar într-adevăr creează un disconfort vizual, dacă vreți, depunerea lui pe toate suprafețele, inclusiv pe mașini și pe vegetație, așa cum s-a văzut. Este un fenomen pe care îl întâlnim destul de des în ultima perioadă dar în funcție de condițiile meteo, poate influența sau nu calitatea aerului pe care îl respirăm. De data aceasta, chiar a fost benefică ploaia și l-a depus la sol.

De obicei înălțimile sunt mari, depinde și de condiții, nu ar trebui să ne afecteze dacă condițiile meteo sunt favorabile, decât o nebulozitate a luminii solare sau mai degrabă un ecran pentru lumina solară. În anumite condiții, ele pot ajunge la sol, fie depunere uscată sau depunere umedă, cum a fost de data aceasta. E un fenomen natural, soluția este să fim avertizați, eventual, dacă nu sunt condiții meteo favorabile pentru a spăla atmosfera, putem să folosim eventual măștile sau să evităm ieșirile și activitățile în aer liber pe perioada cât se manifestă acest transport de praf saharian”, a transmis ing. Galea Temneanu.

Recomandări pentru cetățeni

Pe lângă impactul vizual, prezența prafului saharian în aer poate avea consecințe serioase asupra sănătății publice. Specialiștii în sănătate au emis avertismente cu privire la potențialele probleme de sănătate care pot apărea din cauza inhalării acestor particule fine. Acestea pot provoca sau exacerba afecțiuni respiratorii, declanșa alergii și, în cazuri mai severe, pot afecta persoanele cu probleme respiratorii preexistente, cum ar fi astmul. Este esențial ca populația să fie conștientă de aceste riscuri și să adopte măsuri de precauție adecvate, cum ar fi limitarea expunerii la aer liber pe durata avertizărilor meteorologice și purtarea măștilor de protecție.

Pentru a minimiza efectele negative ale prafului saharian, autoritățile recomandă cetățenilor să urmărească cu atenție buletinele meteorologice și să urmeze sfaturile autorităților sanitare. De asemenea, este indicat să se mențină geamurile închise în perioadele cu concentrații mari de praf în aer și să se utilizeze sisteme de filtrare a aerului acolo unde este posibil.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: