Redactia.ro
Home » Stil de viață » Solstițiul de iarnă 2024. Care va fi cea mai scurtă zi a anului și ce superstiții atrage acest eveniment astrologic

Solstițiul de iarnă 2024. Care va fi cea mai scurtă zi a anului și ce superstiții atrage acest eveniment astrologic

Solstițiul de iarnă marchează începutul iernii astronomice și cea mai scurtă zi din an în emisfera nordică. În 2024, acest eveniment va avea loc pe 21 decembrie, la ora 11:20. Solstițiul reprezintă un moment important în cultura multor popoare, fiind înconjurat de numeroase tradiții și superstiții. Iată despre ce e vorba! 

Ce semnifică un solstițiu

Primii oameni de pe Pământ știau că traiectoria soarelui pe cer, durata zilei și locul răsăritului și apusului său se modifică în mod regulat pe tot parcursul anului. Pentru a urmări evoluția anuală a soarelui au fost construite monumente precum Stonehenge, în Anglia, și Machu Picchu, în Peru. Astăzi, însă, vedem solstițiul în mod diferit, fiind un eveniment astronomic, influențat de înclinarea axei Pământului și de mișcarea sa orbitală în jurul Soarelui.

Cuvântul „solstiţiu” înseamnă „soare nemişcat” și provine din latinescul „solstitium”. Acesta este format din cuvântul „sol”, care se traduce prin „soare”, și „stitium”, derivat al verbului „stiti”, care înseamnă „a se opri”, „a sta”.

În astronomie, solstițiile de vară și de iarnă sunt cele două momente din an în care planul definit de centrul Soarelui și de axa de rotație a Pământului devine perpendicular pe planul orbitei Pământului.

Când începe solstițiul de iarnă 2024

Solstițiul de iarnă reprezintă un moment important din punct de vedere astronomic, când axa de rotație a Pământului este înclinată maxim față de Soare, iar emisfera nordică experimentează cea mai mică cantitate de lumină solară.

Solstițiul de iarnă are loc în jurul datei de 21 sau 22 decembrie, în funcție de an, și marchează momentul în care soarele ajunge la cea mai joasă poziție pe cer, ceea ce rezultă în cea mai scurtă zi din an. De atunci, zilele încep să devină treptat mai lungi, iar nopțile mai scurte. Este un moment important în multe culturi, adesea asociat cu sărbători și ritualuri care celebrează întoarcerea luminii.

Superstiții legate de solstițiu

Solstițiul de iarnă a inspirat o mulțime de superstiții și tradiții fascinante în întreaga lume. Spre exemplu, una dintre cele mai populare superstiții este aceea că noaptea solstițiului de iarnă aduce printre oameni spiritele rele! Ca să le alunge, oamenii din multe sate aprindeau focuri sau lumânări. Aceste surse de lumină erau considerate totodată ca fiind aducătoare de noroc.

În Scandinavia, de exemplu, se celebrează Yule, o sărbătoare păgână care marchează nașterea Soarelui și în care se aprind focuri mari pentru a simboliza victoria luminii asupra întunericului.

La Stonehenge, Anglia, englezii se adună pentru a celebra solstițiul de iarnă în moduri care evocă legătura lor cu pământul și cosmosul. Acolo, observarea răsăritului soarelui reprezintă un moment profund de reflecție și conexiune spirituală cu natura.

În Japonia, obiceiul Toji cu băile în apă caldă cu citrice yuzu este o practică care nu doar că promovează sănătatea, dar este și o modalitate de a aduce prosperitate și bunăstare în anul următor. Această tradiție evidențiază importanța îngrijirii de sine și a ritualurilor în comunitate.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: