Redactia.ro
Home » Știri » Vrei să-ţi faci analizele în sistemul public de Sănătate? Veşti bune pentru tine! Se întâmplă de la 1 iulie 2023

Vrei să-ţi faci analizele în sistemul public de Sănătate? Veşti bune pentru tine! Se întâmplă de la 1 iulie 2023

corpul persoanelor decedate

Guvernul a luat o decizie bună pentru majoritatea covârşitoare a românilor care îşi fac analizele în sistemul public de Sănătate. CNAS creşte, de la 1 iulie 2023, numărul de analize care se pot efectua în ambulatoriu şi numărul serviciilor medicale care se pot acorda în spitalizare de zi.

Autorităţile au creat cadrul legal care permite depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra sănătăţii populaţiei şi se introduc noi instrumente în vederea realizării consultaţiilor preventive pentru persoanele cu vârsta între 40 şi 60 ani.

Ce analize decontate de stat poţi să faci?

Legea se referă la evaluarea riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cerebrovasculare, oncologice, a diabetului, a bolii cronice de rinichi, precum şi evaluarea sănătăţii mintale şi reproductive.

De asemenea, se vor introduce instrumente de evaluare pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, care vor include evaluarea comportamentelor cu impact asupra sănătăţii, evaluarea riscului cardiovascular, oncologic, al osteoporozei, de incontinenţă urinară, evaluarea sănătăţii mintale şi a riscului de demenţă şi depresie.

Consultaţii anuale pentru 18-39 ani

Potrivit CNAS, adulţii cu vârsta între 18 şi 39 de ani vor beneficia anual de consultaţiile de prevenţie. Tot în scopul consolidării prevenţiei, medicii de familie vor recomanda o paletă mai largă de investigaţii paraclinice de care pot beneficia gratuit asiguraţii.

De asemenea, prin noul contract-cadru se reglementează pentru prima dată plata în funcţie de performanţă, medicina de familie fiind primul segment de asistenţă medicală pentru care se alocă o sumă din bugetul FNUASS în acest scop. Înn plu, în asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate pachetele de servicii diagnostice şi terapeutice se extind, prin introducerea de noi servicii.

100 noi servicii la spitalizarea de o zi

În ceea ce priveşte asistenţa medicală spitalicească, se vor extinde listele serviciilor medicale disponibile în regim de spitalizare de zi, adăugându-se peste 100 de servicii noi.

S va introduce şi condiţia ca unităţile medicale să asigure un program de spitalizare de zi de minimum 5 zile pe săptămână şi de 7 ore pe zi, cu prezenţa minimă a unui medic de specialitate. Costul serviciilor de cazare solicitate de persoanele asigurate în unităţile sanitare cu paturi nu va putea depăşi 300 de lei pe zi.

Noi reguli la medicamentele compensate

Pentru medicamentele compensate se introduc noi reglementări privind prescrierea biosimilarelor, atât la iniţierea tratamentului, cât şi la continuarea acestuia, precum şi obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice.

Apar şi noi dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, printre care menţionăm: manşoanele compresive pentru asiguratele care au suferit intervenţii chirurgicale oncologice, fotoliul rulant activ, dispozitivul de asistare a tusei, orteza craniană.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: