Redactia.ro
Home » Știri » A murit Mihai Șora. Filosoful și eseistul avea 106 ani. Un mesaj plin de iubire i-a fost dedicat: „Ai fost fericire pură. / E frig fără tine, iubitule”

A murit Mihai Șora. Filosoful și eseistul avea 106 ani. Un mesaj plin de iubire i-a fost dedicat: „Ai fost fericire pură. / E frig fără tine, iubitule”

A murit Mihai Șora. Filosoful și eseistul avea 106 ani. Un mesaj plin de iubire i-a fost dedicat acestuia. Iată despre ce e vorba.

A murit Mihai Șora. Filosoful și eseistul avea 106 ani. Un mesaj plin de iubire i-a fost dedicat: „Ai fost fericire pură. / E frig fără tine, iubitule”

Mihai Șora a murit pe 25 februarie 2023 la vârsta de 106 ani. În mediul online, pe Facebook, acesta era destul de activ, iar postările atrăgeau aprecierile tuturor datorită felului creativ în care erau expuse.

Un anunț publicat de soția lui, Luiza Palanciuc, pe pagina sa de Facebook, alături de un desen, a anunțat decesul. Ea s-a semnat „Aziul”, adică „Luiza”, scris invers.

„𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐒̦𝐨𝐫𝐚 𝟕 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟏𝟗𝟏𝟔 – 𝟐𝟓 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑

Iubitule, ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima. Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin. E frig fără tine, iubitule. Aziul”.

Postarea a depășit 43.000 de aprecieri, iar mesaje de condoleanțe și de regret încă sunt scrise.

„Îmbrățișarea Domnului în veșnicie sufletului său nespus de generos, blînd și iubitor, curat și luminat. ❤ Aziule, Mîngîiere de la Domnul sufletului tău iubitor, bun și ocrotitor, primitor și îmbrățișător. ❤”, spune un comentariu.

„(…) Drum bun, domnule Șora! Un asemenea spirit nu moare, ci abia acum trăiește implinit cu tot ce a lăsat în urma sa! Misiune îndeplinită! Condoleanțe familiei!”, a scris Cristina Demetrescu.

Cine a fost Mihai Șora

Mihai Șora a fost un filosof și eseist, membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianței Civice și al Societății Române de Fenomenologie.

I-a avut ca profesori, printre alţii, pe Mircea Vulcănescu şi Nae Ionescu, potrivit Radio România Cultural.

În 1939, Mihai Șora a devenit student în filosofie la Sorbona și a primit o bursă a guvernului francez, apoi, din cauza ocupaţiei germane şi-a continuat studiile la Universitatea din Grenoble (1940-1945), pregătindu-şi aici teza de doctorat despre opera lui Blaise Pascal. S-a stabilit apoi la Paris, fiind numit cercetător stagiar la Centre National de la Recherche Scientifique din Paris, Secţia de filosofie (1945-1948). A revenit în ţară în 1948 şi a fost constrâns să rămână, potrivit sursei citate.

A lucrat ca funcţionar în cadrul Serviciului de presă la Ministerul de Externe (1948-1950), apoi a fost şef al redacţiei de literatură a Editurii în limbi străine de pe lângă Institutul Român pentru Relaţii Culturale cu Străinătatea (1951-1954), redactor-şef al compartimentului Moştenirea literară al Editurii de Stat pentru Literatură şi Artă, unde reia seriile Biblioteca pentru toţi, Scriitori români ş.a.(1954-1969), precum şi şef al serviciului Biblioteci în cadrul Ministerului Învăţământului (1970-1977), de unde se pensionează.

A fost primul ministru al Învăţământului după căderea regimului comunist, făcând parte din guvernul condus de Petre Roman. A demisionat din funcţie în semn de protest faţă de mineriadele din 13-15 iunie 1990 și a refuzat apoi să mai ocupe funcţii în cadrul administraţiei de stat, a scris Digi24.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: