Redactia.ro
Home » Stil de viață » Borșa, micul oraș al Maramureșului de care toți turiștii se îndragostesc iremediabil

Borșa, micul oraș al Maramureșului de care toți turiștii se îndragostesc iremediabil

Borșa, micul oraș al Maramureșului

Maramureșul e cunoscut pentru generozitatea cu care ne oferă poate cele mai frumoase bogații ale românului de altă dată.Maramureșul e tărâmul tradițiilor și a obiceiurilor neafectate de evoluția omeniri.

Orașul Borșa reprezintă pentru turiști punctul de start pentru descoperirea meleagurilor maramureșene. Este situat în sudul Maramureșului la 850 m în munții Rodnei, pe valea râului Vișeu.Orașul își lasă amprenta asupra turiștilor îmbogățindu-le ochii cu peisajele mirobolante, de asemenea în cei 700 de ani care au trecut de la primele constructii ale orașului s-au adunat povești deosebite, tradiții încă vii și multe alte lucruri ce merită descoperite în cele mai mici detalii.

Obiectivele turistice atractive în Borșa:

• Monumentul eroilor din Pasul Prislop. Monumentul Eroilor este un ansamblu de 3 obeliscuri amplasate lângă vechiul spital militar din zona gării din Borșa, Monument Eroilor este situat pe strada Eroilor, a fost construit la începutul anului 1918, În locul respectiv au fost înhumați 152 de eroi care au murit în luptele din Primul Război Mondial din operațiuni militare din Munții Rodnei și Munții Maramureșului.

• Bisericile și Mănăstirile.Credința își are locul bine ancorat printre localnicii orașului iar asta se poate vedea prin numeroasele lăcașuri sfinte pe care le întâlnim aici: Mănăstirea Pietroasa, Biserica de lemn Sfinții Apostoli Mihail și Gavril, Biserica Sfântul Ilie și Mănăstirile Sfântul Nicolae și Prislop.

• Casa Muzeu. Este o gospodărie țărănească tradițională din Borșa, veche de peste 100 de ani, care ne arată cum se trăia pe aceste meleaguri acum un secol. Adăpostește diverse obiecte casnice folosite în gospodăriile țărănești cum ar fi: îmbrăcăminte, unelte, oale, covoare, lenjerii, icoane, și fotografii vechi.

• Muzeul Rădăcinilor. Este un muzeu unic în țară în care există zeci de sculpturi realizate din rădăcini din lemn de brad. Artistul care a realizat toate sculpturile este bătrânul Ștefan Grec, proprietarul muzeului.Timp de 40 de ani a străbătut pădurile și a colecționat peste o sută de rădăcini cu forme bizare.În cele două cămăruțe în care artistul își împărtășește pasiunea cu noi toți sunt și obiecte folosite în războaie, fapt ce amintește că Borșa a fost una dintre liniile de front.

• Poarta Imperiului. Vechea bornă care indica intrarea în Imperiul Habsburgic este situată pe malul drept al râului Țibou. Aici era la începutul secolului XIX granița de est al marelui Imperiu Habsburgic.

Borșa, micul oraș al Maramureșului

Natura are și ea grijă să ne impresioneze iar imaginile ne vor face cu siguranță să împachetăm valizele si să pornim la drum.Iată alte câteva locuri din apropierea Borșei care ne vor încânta privirile:

• Lacul Iezer. Lacul glaciar din munții Rodnei este unic prin forma pe care o are. Privit de sus acesta are forma Romaniei și se află la o altitudine de 1825 m făcând parte din Rezervația naturală „Pietrosu Mare”. Lângă lac putem vedea și stația meteo Pietrosu.

• Vârful Pietrosul Rodnei este cel mai înalt varf din Carpatii Orientali. Traseul spre vârful Pietrosul Rodnei pornește chiar din centrul Borșei.Aici sunt zăpezi aproape în tot timpul anului.

• Cascada Cailor.Situată în nord-estul Munților Rodnei și la mică distață de stațiunea turistică Borșa.Apă ce se adună în circul glaciarse scurge peste un abrupt calcaros format din mai multe trepte și numit „Podul cailor”, rezultând astfel cea mai înaltă cascadă din România.Aceasta are peste 90 de metri înălțime.

• Telescaunul din Complexul turistic Borșa este cel mai vechi telescaun fabricat în România, care este încă funcțional. Acesta a fost produs în 1977 și inaugurat în 1982 și a reușit să funcționeze neîntrerupt mai bine de 35 de ani. A fost proiectat de institutul de proiecte Brașov și denumit de atunci Telescaun Borșa. Telescaunul și pârtia de schi sunt situate în Complexul Turistic Borșa, la 12 km de orașul Borșa.

Se poate ajunge relativ ușor la Sighetul Marmației, pe Valea Izei unde sunt toate bisericuțele și porțile sale din lemn prin Maramureșul a ajuns celebru, sau la Săpânța pentru a vizita Cimitirul Vesel.

Cu sigurantă, câteva zile în zona pot să îti ofere în primul rând relaxarea pe care toată lumea o caută în câteva zile de escapadă, cât și o îmbogățire a culturii prin tot ceea ce înseamnă tradiție, obicei, istorie și credința toate împletite de veselii maramureșeni și meleagurile lor minunate.Grijile în privința cazărilor nu ar trebui să apară în condițiile în care Borșa se poate lăuda cu cele peste 2000 de locuri în hoteluri, moteluri și pensiuni toate destinate turiștilor cu buzunare de diferite mărimi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: