Redactia.ro
Home » Știri » Calendar creștin ortodox 14 septembrie 2023. Zi de mare sărbătoare, cu cruce roșie, pentru toți credincioșii

Calendar creștin ortodox 14 septembrie 2023. Zi de mare sărbătoare, cu cruce roșie, pentru toți credincioșii

inaltarea sfintei cruce

În calendarul ortodox, ziua de 14 septembrie este marcată ca o sărbătoare deosebită: Înălțarea Sfintei Cruci. Această sărbătoare este dedicată evenimentului în care Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos a fost descoperită și înălțată în mod solemn, marcând un moment deosebit în istoria creștinismului.

Calendar creștin ortodox 14 septembrie 2023. Sărbătoare cu cruce roșie în calendar

Istoria Înălțării Sfintei Cruci

Potrivit tradiției creștine, Sfânta Cruce a fost descoperită în secolul al patrulea, în urma unor evenimente miraculoase. Împăratul Constantin cel Mare, care a jucat un rol semnificativ în legalizarea creștinismului în Imperiul Roman, a avut o viziune în care i s-a arătat o cruce strălucitoare pe cer, însoțită de cuvintele „În acest semn vei birui!” În urma acestei viziuni, el a adoptat creștinismul și a promovat creștinismul în întregul imperiu.

Sfânta Elena, mama lui Constantin, a călătorit în Țara Sfântă pentru a găsi crucea pe care Iisus fusese răstignit. După o căutare îndelungată, se spune că ea a descoperit Sfânta Cruce, precum și cele două cruci ale tâlharilor care au fost răstigniți împreună cu Iisus. În semn de recunoaștere, Sfânta Cruce a fost înălțată într-o biserică din Ierusalim în anul 335 d.Hr.

Semnificația Înălțării Sfintei Cruci

Înălțarea Sfintei Cruci are o semnificație profundă în creștinism. Crucea este un simbol al iubirii lui Dumnezeu pentru omenire, amintindu-ne de sacrificiul lui Iisus pentru păcatele noastre. Înălțarea Sfintei Cruci ne invită să reflectăm asupra importanței jertfei lui Iisus și să ne amintim de responsabilitatea noastră de a trăi în conformitate cu învățăturile Sale.

Această sărbătoare este, de asemenea, o ocazie de a ne aminti de importanța credinței în viețile noastre. Așa cum Sfânta Elena a căutat cu hotărâre Sfânta Cruce, așa și noi suntem chemați să căutăm cu sinceritate credința și să o înălțăm în inimile noastre ca un simbol al speranței, iubirii și luminii în viața noastră.

În ziua Înălțării Sfintei Cruci, credincioșii ortodocși participă la slujbe deosebite. Se oficiază Sfânta Liturghie, iar Sfânta Cruce este adusă în fața credincioșilor pentru a fi venerată. De asemenea, se citește pasajul din Sfânta Scriptură care relatează descoperirea Sfintei Cruci.

Mai mult decât o sărbătoare istorică, Înălțarea Sfintei Cruci este o ocazie de a întări credința, de a reflecta asupra valorilor creștine și de a ne conecta cu moștenirea spirituală a creștinismului. Este un moment de recunoaștere a iubirii lui Dumnezeu pentru omenire și de reafirmare a angajamentului nostru de a trăi în lumina acestei iubiri.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: