Redactia.ro
Home » Știri » Ce se dă de pomană la Moșii de vară. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții

Ce se dă de pomană la Moșii de vară. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții

mosii de vara 2023

În fiecare an, în preajma duminicii Rusaliilor, credincioșii sărbătoresc Moșii de vară, o zi specială dedicată comemorării celor decedați. Această sărbătoare este marcată printr-o serie de ceremonii religioase și liturghii speciale care au loc în biserică. Iată ce se dă de pomană în această zi specială!

Ce se dă de pomană la Moșii de vară

Moșii de vară, cunoscuți și sub numele de Sâmbăta Morților dinaintea Rusaliilor, reprezintă una dintre cele două importante sărbători pentru toți creștinii. În acest an, sărbătoarea are loc pe data de 3 iunie, când Biserica Ortodoxă Română organizează o pomenire generală a celor decedați.

Moșii de vară sunt sărbători respectate cu mare însemnătate în toate bisericile din țară, unde se oficiază liturghii speciale și slujbe de pomenire a celor care au trecut la veșnicie.

În diverse regiuni, tradițiile și obiceiurile legate de împărțirea alimentelor de Moșii de vară pot varia. În general, în mediul rural, acestea sunt împărțite celor săraci sau străinilor, deoarece este considerat nepotrivit ca membrii familiei să împartă celor mai puțin norocoși.

Potrivit tradiției, de Moșii de vară se împarte mâncare caldă denumită „aburel” sau „aburi”, deoarece se crede că mirosul acestora îi poate sătura pe cei care au trecut în viața de apoi. În Muntenia, de exemplu, masa de pomană este numită „aburel” sau „aburi”, iar bucatele sunt așezate în vase de lut noi, achiziționate special pentru această ocazie.

La pomană sunt invitați cei care l-au cunoscut pe cel comemorat

De Moșii de vară se împart bucatele preferate ale celui comemorat, atât mâncare, cât și băuturi. În plus, se oferă căni umplute cu vin, suc sau apă îndulcită cu miere. De asemenea, la slujba de pomenire, se aduc la biserică pentru binecuvântare: colivă, colaci, vin și cireșe. Ritualul de comemorare continuă apoi în cimitire, unde mormintele sunt curățate și împodobite cu flori de tei și frunze de nuc.

În județul Argeș, tradiția pomenirii celor trecuți la cele veșnice implică și întinderea meselor în curtea casei. Aceste mese sunt decorate cu grămezi de cireșe, flori și colăcei. Invitații la aceste mese sunt rudele, prietenii și vecinii care l-au cunoscut pe cel comemorat.

În regiunea Ardealului, obiceiul constă în a oferi fructe și colaci ca pomană, în timp ce în Moldova se obișnuiește a oferi căni și străchini umplute cu orez cu lapte, vin și cireșe. Gospodinele pregătesc, de asemenea, bucate specifice, cum ar fi carne de miel, plăcintă cu varză sau cu brânză.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: