Redactia.ro
Home » Știri » Cresc alocațiile pentru copii în România! De când va intra în vigoare noua modificare

Cresc alocațiile pentru copii în România! De când va intra în vigoare noua modificare

Alocații copii

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, România va implementa o creștere semnificativă a alocațiilor pentru copii, un subiect de interes major pentru părinți și pentru societatea în ansamblu. Această măsură vizează îmbunătățirea situației financiare a familiilor care cresc copii și asigurarea unui suport financiar mai consistent pentru cheltuielile legate de creșterea și educația acestora.

În prezent, valoarea alocației este de 631 de lei pentru un copil de până la doi ani sau pentru copiii cu handicap, și de 256 de lei pentru cei cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani. Această majorare propusă reprezintă de fapt o indexare cu rata inflației, care în anul curent a variat între 5 și 10 procente. Astfel, guvernul dorește să țină pasul cu creșterea costurilor de trai și să ofere un sprijin financiar mai adecvat familiilor care cresc copii.

Cresc alocațiile copiilor de la 1 ianuarie 2024

Conform noilor modificări, alocațiile pentru copii vor fi majorate cu suma de 87 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani, și cu 35 de lei pentru cei cu vârsta cuprinsă între doi ani și 18 ani. Acestă majorare va avea un impact semnificativ asupra veniturilor familiilor cu copii și ar trebui să contribuie la îmbunătățirea calității vieții acestora.

Părinții, deși apreciază eforturile guvernului de a crește alocațiile, exprimă preocupări legate de faptul că această majorare nu acoperă în totalitate cheltuielile legate de educația și creșterea copiilor, cum ar fi achiziția de rechizite școlare sau alte nevoi specifice. Cu toate acestea, creșterea alocațiilor este un pas important în direcția corectă, asigurând un sprijin financiar semnificativ pentru familiile cu copii.

Este important de menționat că această majorare nu este un eveniment singular în ceea ce privește sprijinul financiar acordat copiilor. Anul trecut, alocația lunară de plasament a fost, de asemenea, majorată. Așadar, drepturile bănești ale unui copil plasat într-o familie, la o persoană sau la un asistent maternal, sunt acum în cuantum de 950 de lei. Această creștere a alocației de plasament reprezintă un alt efort al guvernului de a asigura un mediu mai bun pentru creșterea copiilor în orice tip de familie sau îngrijire.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2.

Cum pot fi încasate alocațiile în România

Un aspect important de menționat este că titularul dreptului la alocația de stat este copilul, potrivit legii. Cu toate acestea, banii sunt de obicei încasați de unul dintre părinți sau de reprezentanții legali ai copilului. Plata alocației poate fi efectuată fie prin intermediul unui mandat poștal, fie prin transfer bancar, pentru a asigura o distribuire eficientă și corectă a acestor fonduri destinate copiilor.

În ceea ce privește viitorul, se pune întrebarea dacă alocațiile vor fi indexate cu rata inflației la începutul anului următor. Natalia Intotero, reprezentanta guvernului, a declarat că veniturile copiilor rămân o prioritate pentru guvernanți, iar aceștia își vor respecta angajamentele de a asigura un sprijin financiar adecvat pentru familiile cu copii. Prin urmare, există speranța că alocațiile pentru copii vor continua să crească în concordanță cu evoluția costurilor de trai.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: