Redactia.ro
Home » Știri » Două cutremure au zguduit luni dimineata România. Unde s-au resimțit seismele

Două cutremure au zguduit luni dimineata România. Unde s-au resimțit seismele

Luni dimineață, România a fost zguduită de două cutremure consecutive, ambele având loc în zona Olteniei, județul Gorj. Seismele, deși de intensitate redusă, au atras atenția Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), care a înregistrat detaliile acestora. Potrivit datelor oficiale, cutremurele s-au produs la ore diferite, dar în aceeași regiune, una dintre cele mai seismice zone din sudul țării.

Primul cutremur: Ora 03:52 și magnitudinea de 2,0 pe scara Richter

Primul cutremur s-a produs în dimineața zilei de 30 septembrie 2024, la ora locală 03:52. Seismul a avut o magnitudine de 2,0 pe scara Richter și s-a produs la o adâncime relativ mică de 9,1 kilometri. Această adâncime indică un cutremur de suprafață, ceea ce poate face ca vibrațiile să fie resimțite mai puternic la nivel local, chiar și dacă magnitudinea este redusă.

Orașele din apropierea epicentrului au fost Târgu Jiu, situat la 22 km nord-vest, Hunedoara la 65 km sud, și Drobeta-Turnu Severin la 67 km nord-est. Alte localități mai îndepărtate, cum ar fi Deva și Reșița, au fost și ele în proximitatea seismului, dar nu au raportat daune sau efecte majore.

Al doilea cutremur: Ora 00:01 și magnitudinea de 2,0

Cel de-al doilea cutremur s-a produs tot în județul Gorj, la câteva ore mai devreme, la ora 00:01, și a avut o magnitudine similară, de 2,0 pe scara Richter. Acesta s-a produs la o adâncime de 15,7 kilometri, ceea ce îl face mai puțin resimțit în comparație cu primul seism din acea dimineață. Orașele din apropierea epicentrului au fost aceleași: Târgu Jiu, la 18 km nord-vest, Drobeta-Turnu Severin la 65 km nord-est și Hunedoara la 70 km sud.

Zona Olteniei, în special județul Gorj, este cunoscută pentru activitatea seismică constantă, chiar dacă majoritatea cutremurelor înregistrate în această regiune sunt de mică intensitate. Acest lucru nu trebuie să fie însă un motiv de alarmă, deoarece seismele de o asemenea magnitudine nu sunt suficiente pentru a provoca pagube materiale sau pericole majore pentru populație. Totuși, acestea arată că România, în special în zonele seismice active precum Vrancea și Oltenia, continuă să fie expusă unor activități tectonice constante.

Seismologii liniștesc populația

Deși cutremurele sunt o realitate inevitabilă în România, seismologii asigură populația că nu există riscul unui cutremur de mare intensitate în viitorul apropiat. Gheorghe Mărmureanu, unul dintre cei mai cunoscuți seismologi români și fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, a declarat că, potrivit estimărilor, un cutremur similar celui din 1977 nu este de așteptat în următorii cinci ani.

„Nu este cazul să ne speriem, stați liniștiți! Încă vreo cinci ani de acum înainte nu vor fi cutremure de intensitate mare, care să pună în pericol România, chiar dacă în lume au loc și unele mai mari. Însă, nu este de joacă, nu e de glumit cu aceste blocuri cu bulină roșie! Au rămas puține în toată țara, o mare parte dintre locatari au părăsit aceste imobile, mai ales în zona Lipscani. Un astfel de bloc trebuie consolidat serios.

Mai sunt cam cinci ani în care în România nu se vor înregistra cutremure mari, conform unor statistici, dar și aceste calcule sunt uneori incerte. Ce mai e sigur în lumea asta?! Totuși, ar mai fi timp pentru consolidări și pentru verificarea structurii”, declara Gheorghe Mărmureanu, în urmă cu ceva timp.

Acesta a mai precizat că, în ciuda acestor statistici liniștitoare, populația trebuie să rămână vigilentă, mai ales în ceea ce privește clădirile cu risc seismic ridicat. Potrivit seismologului, deși nu sunt așteptate cutremure mari, structurile clădirilor vechi, în special cele cu bulină roșie, reprezintă un pericol real în cazul unui seism puternic. Consolidarea acestora trebuie să rămână o prioritate pentru autorități și locuitori.

Consolidarea clădirilor cu risc seismic, o necesitate permanentă

Blocurile vechi din România, în special cele din zona Bucureștiului și alte orașe mari, au fost mereu o preocupare în contextul unui potențial cutremur major. Mărmureanu a atras atenția asupra necesității consolidării imobilelor cu bulină roșie, mai ales cele din zone precum Lipscani, unde multe clădiri sunt încă vulnerabile. Deși multe dintre acestea au fost părăsite de locatari, riscul rămâne pentru cele care nu au fost încă restaurate.

Cutremurele înregistrate luni dimineață în România, deși de intensitate redusă, sunt o dovadă a activității tectonice constante din zona Olteniei. Deși nu au provocat daune și nu reprezintă un pericol major, ele reamintesc populației că România este o țară seismică, iar consolidarea clădirilor vulnerabile trebuie să rămână o prioritate. În plus, potrivit seismologilor, riscul unui cutremur major este scăzut în următorii ani, dar acest lucru nu trebuie să diminueze importanța pregătirii și a măsurilor preventive.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: