Redactia.ro
Home » Homepage » EXCLUSIV. Ce rol are un cadru didactic în dezvoltarea unui copil. Aura Tudor, consilier educațional, ne-a explicat pas cu pas: „Își pun amprenta”

EXCLUSIV. Ce rol are un cadru didactic în dezvoltarea unui copil. Aura Tudor, consilier educațional, ne-a explicat pas cu pas: „Își pun amprenta”

GALERIE FOTO (2)

Un cadru didactic are un rol important în dezvoltarea unui copil. Asta nu o spunem noi, ci mulți specialiști care sunt de părere că educatorii și profesorii își pun amprenta asupra vieții elevului. Aura Tudor, consilier educațional, a explicat într-un interviu, pentru Redacția.ro, rolul dascălului pentru orice copil.

Ce rol are profesorul în viața unui copil

Aura Tudor este director la o grădiniță privată și consilier educațional pentru alte două grădinițe, trainer de cursuri pentru copii, precum și organizator de excursii și tabere. Aceasta scrie poezii, cântece și povești pentru copii, inspirată fiind de interacțiunea cu ei. Aura ne-a mărturisit că tot ceea ce face acum, face cu multă bucurie. De altfel, ne-a explicat pas cu pas ce rol are un cadru didactic în dezvoltarea unui copil.

Educatorii sau profesorii își pun amprenta asupra vieții acestuia. Pe lângă modele de comportament și ținută pentru cei mici, educatorii au rolul de a-i învăța să își gestioneze emoțiile, relațiile, conflictele și de a-i inspira. De asemenea, aceștia sunt de obicei oameni care îi inspiră pe cei mici, care le pot crea copiilor dorința de a cunoaște mai multe, de a se dezvolta și a-și exploata pasiunile.

Din păcate, în cazuri nefericite, diferiți profesori ce folosesc etichete, metode de predare învechite, pedepse sau recompense, pot descuraja copiii, fie distrugându-le imaginea de sine, apoi stima de sine, demotivându-i și chiar plictisindu-i și creându-le false așteptări sau repere. Mi-ar plăcea ca fiecare profesor, educator, indiferent de nivelul la care predă, să fie conștient de “super puterea” pe care o are, să fie conștient că este nevoie să lucreze cu el pentru a fi echilibrat și a transmite copiilor siguranță, încredere și iubire! De asemenea, cred că fiecare dintre noi are de învățat constant pentru a se putea adapta nevoilor societății, copiilor și tehnologiei. Nu contează că ai grad didactic I, doctorat sau alte distincții, trebuie să fii în permenență informat, deschis spre noi orizonturi și adordări”, a declarat Aura Tudor, pentru Redacția.ro

Părinții au un rol important în viața educativă a copiilor

Aura Tudor ne-a dezvăluit și la ce strategii pot apela părinții pentru a-i ajuta pe copiii lor să se adapteze mult mai repede și mai bine, fie la creșă, fie la grădiniță.

”Pentru adaptarea ușoară la grădiniță, părinții trebuie să aleagă grădinița potrivită pentru micuțul lor, care să corespundă valorilor familiei și personalității copilului. Pentru adaptarea la creșă/ grădiniță ușoară, este foarte important ca părinții să conștientizeze ce fel de relație de atașament au cu copiii. Dacă atașamentul este sigur, copilul se va adapta mai ușor la grădiniță, iar dacă atașamentul este anxios, ambivalent sau ezitant, atunci de obicei este mai dificil.

Recomand cu drag fiecărui părinte să creeze o relație de atașament sigur cu copilul, pentru că stilul de atașament ne influențează relațiile pe tot parcursul vieții.

Alti pași pentru acomodarea mai ușoară a copilului la grădiniță ar fi:

  • pregătirea copilului de grădiniță prin jocuri de rol, povești, vizită la sediul grădiniței;
  • crearea unor ritualuri de despărțire/ reîntâlnire

Se poate de exemplu ca părinții să le ofere copiilor o îmbrățișare uriașă, să le facă un ritual în care îi „îmbracă” într-un ou de iubire, plin cu putere.

  • realizarea transferului de încredere către personalul grădiniței

Părinții trebuie să aibă încredere în alegerea făcută și în educatoare, astfel încât să simtă că cei mici sunt în siguranță, pentru a le transmite copiilor că totul este ok pentru ei.

  • adaptarea la ritmul copilului, fără a avea așteptări și a pune presiune asupra acestuia.

Pentru copii grădinița este un loc nou, plin de mistere și oameni necunoscuți. Primul contact cu ea este copleșitor, iar în funcție de copil va fi nevoie de 1 lună, 3 luni sau chiar 1 an, până când copilul se va adapta complet. Ei au nevoie să fie susținuți prin a fi ascultați activ, prin a-i acomoda treptat și prin a-i ajuta să își recunoască emoțiile, să le pună în cuvinte și să le organiizeze. Nu există o rețetă standard de adaptare, sunt niște pași orientativi, dar totul se adaptează în funcție de copil, părinți și grădiniță”, ne-a mai spus Aura Tudor, consilier educațional.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: